Karaman; ‘Herkes Taşın Altına Elini Sokmalı’

Bulunduğu bölgenin en önemli sivil havacılık fuarı olan ve bu sene ilk kez “İstanbul Airshow Havacılık Endüstrisi Tedarik Zinciri Platformu” adı ile 10’uncusu düzenlenen fuarda Türk Hava Yolları Teknik A.Ş., SHGM ve EASA’dan aldığı Üretim Organizasyonu Sertifikaları hakkında bilgi verdi. Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Karaman, “Havacılık endüstrisinde gelişmiş olan ülkelerin ekonomilerinin de gelişmiş olduğunu gözlemlemekteyiz. Türkiye’nin 2023 vizyonu kapsamında ilk 10 ekonomi arasına girme hedefinin havacılık sanayi gibi katma değeri yüksek alanlarda faaliyet göstermekten geçtiğine inanıyoruz” dedi.
“THY TEKNİK İLK ÜRETİM ORGANİZASYONU SERTİFİKALI KURULUŞ”
Ahmet Karaman, SHGM onaylı ilk “Üretim Organizasyonu” kuruluşu olduklarını belirterek, “Havacılık endüstrisinde gelişmiş olan ülkelerin ekonomilerinin de gelişmiş olduğunu gözlemlemekteyiz. Türkiye’nin 2023 vizyonu kapsamında ilk 10 ekonomi arasına girme hedefinin havacılık sanayi gibi katma değeri yüksek alanlarda faaliyet göstermekten geçtiğine inanıyoruz. Havacılık alanında üretim yapabilmek için önünüzde ‘sertifikasyon’ gibi önemli bir sorun bulunuyor. Bu aşamaları geçebilmek için 2011 yılında ‘Tasarım Organizasyonu Onay Sertifikamızı’ almıştık. 2014 yılı içerisinde ise önce SHGM onaylı ilk ‘Üretim Organizasyonu’ kuruluşu olduk. Ardından EASA’ya yapmış olduğumuz ‘Üretim Organizasyonu’ başvurusu da bu ay ortasında neticelendi ve böylelikle EASA onayını da almış olduk” diye konuştu.
“HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ SOKMALI”
Karaman, tüm sanayicilerin taşın altına elini sokması gerektiğini belirterek, “2023 vizyonu kapsamında dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisine girmek istiyorsak mutlaka değerli sanayicilerimizin bu işin içerisinde olması lazım. Biz sertifika konusunda yardımcı oluruz. Ortak bir sertifikasyon sürecide üretmemiz lazım. Bunu kimse yapmayacak. Bunları biz yapacağız. Herkes bu taşın altına elini sokacak. Bu yükü hep beraber kaldırmamız lazım. Çünkü bu taş ağır bir taş. Tek başına biri elini sokarsa eli ezilir. Hep beraber elimizi taşın altına sokalım” dedi.
Uçak parçası üretiminde THY Teknik’in elinden geleni yapacağını söyleyen Karaman, “Türkiye’de 2002 yılından bu zaman kadar ki uçak sayısına bakarsanız inanılmaz artışlar oldu. Tüm sektörde arttı bu rakam. 400’ün üzerinde uçak oldu Türkiye’de. Biz uçakları hazır alıyoruz. İçine hiçbir katkımız yok. Birkaç şirketimiz ufak tefek parçalar üretiyorlar. Bizim şimdiye kadar bu uçakların yüzde 30-40’ını yapmamız lazımdı. Bu zorlukları ortak aşmamız lazım. Bu konuda biz THY Teknik olarak elimizden geleni yapacağız. Sizin de katkılarınızın olması lazım. Lütfen imalatçılar yerinizde durmayın. Siz de bu işe bir katkıda bulunun” şeklinde konuştu.
“UÇAKLARDA BİZİM PARÇALARIMIZ UÇSUN”
Karaman, Türkiye’nin ürettiği parçaların onayını alıp, uçaklarda uçması gerektiğini ifade ederek, “Bu fuarların bize çok katkısı oldu. Çok uzun zamandır havacılık ile uğraşıyorum. Bundan 15 yıl önce yerli imalat dediğimiz zaman gülüyorduk. Şimdi biz eski jenerasyon inanmaya başladık bu işin olacağına. Bu inancı kaybetmememiz lazım. Bu inancı kaybedersek bu ivmeyi yakalayamayız. Birçok imalatçı arkadaşımız burada. Herkes bir şey imalat edip elinden geleni yapıyor. Ama bir sonuç alamazsak inancımızı kaybederiz. Tüm imalatçılara sesleniyorum. Bu ivmeyi yakalamışken en azından civata bile olsa onay alıp gösterelim. Onay aldık satıyoruz diyelim. Benim civatam Amerika’daki uçakta uçuyor diyebilelim ve gurur duyalım. Uzay istasyonu yapmak zorunda değiliz. Ama öncelikle bizim ürettiğimiz civata dünyada uçaklarda bulunsun. Bizim ürettiğimiz koltuğu Avusturya’da bir şirkette görelim ve gurur duyalım. TUNCER CENGİZ-İSTANBUL (İHA)