Borsada THY ve Pegasus Hisseleri Uçtu

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretimde değişikliğe gitmemesinin ardından petrol fiyatları sert şekilde gerilerken, jet yakıtının en büyük maliyet kalemi olduğu havayolu şirketlerinin hisseleri, kârlılığa ilişkin olumlu beklentilerle kazanımlarını güçlendirdi.
THY hisselerinde tarihi zirve
Türk Hava Yolları hisseleri tüm zamanların en yükseği olan 9.43 lira seviyesini görürken, ilk seansı yüzde 6.45 primle 9.17 lira seviyesinden kapattı.
Pegasus Hava Taşımacılığı hisseleri de 33.70 lira ile gün içi en yüksek seviyesini gördükten sonra ilk seansı yüzde 5.76 primle 33.05 lira seviyesinden kapattı.
Pozitif etki sürecek
Ünlü Menkul Değerler Araştırma Müdürü Vedat Mizrahi, “Düşük petrol fiyatları THY ve Pegasus’u çok pozitif etkiliyor. Her ikisi için de en büyük maliyet kalemi yakıt, Avrupa’daki rakiplerine göre hedge rasyoları da düşük olduğu için pozitif etkiyi daha çok hissedecekler ve önemli bir rekabet avantajı kazanacaklar” dedi ve ekledi:
Petrolde her 10 dolarlık düşüşün THY’nin 2015 EBITDAR (faiz amortisman vergi kira öncesi kâr) rakamını yüzde 8, Pegasus’un ise yüzde 3.5 etkileyeceğini söyleyebilirim.
OPEC kararı sonrası 5 doların üzerinde gerileyerek 72 doların altını gören Brent petrolü, bugün ise 72 doların üzerinde kalmaya çabalıyor. Brent petrolü 115 dolara yakın düzeyde bulunduğu Haziran sonundan bu yana yüzde 40’a yakın değer yitirdi.
Maliyetlerde ciddi düşüşler olacak
İş Yatırım Havacılık Analisti Efe Kalkandelen de, Petrolün bu seviyelerde olması havayolları için olumlu. Yakıt havayolu şirketlerinin maliyetlerinin yüzde 35-40’ını oluşturduğu için maliyet tarafında ciddi azalma yaratıyor. Bilançoları ve kârlılığı olumlu etkileyecek dedi.
İş Yatırım 27 Kasım tarihli raporuyla Brent petrolüne ilişkin tahmin revizyonlarıyla THY için fiyat hedefini 8.6 liradan, 11.2 liraya yükseltirken, hisse için endeks üzeri getiri tavsiyesi veriyor.
Kurum, yeni varsayımları doğrultusunda Pegasus için de fiyat hedefini 35.8 liradan 39.1 liraya yükseltirken, endeks üzeri getiri tavsiyeye sahip.
Fiyat hedefleri revize edilecek
THY’nin yakıt için düşük hedge oranı nedeniyle daha olumlu etkilendiğini söyleyen Ünlü Menkul’den Mizrahi de, bu unsurun hisse fiyatına da daha güçlü prim olarak yansıdığını kaydetti ve petrol fiyatlarındaki düşüşün, piyasada hisseler için fiyat hedeflerini yukarı çekebileceğini belirtti.
Ünlü Menkul, THY ve Pegasus hisseleri için ‘al’ tavsiyesi veriyor.