O Çocuğa Dava Açıldı

Atatürk Havalimanı üzerinde drone olarak bilinen kameralı uzaktan kumandalı helikopter uçuran A.M. hakkında, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından dava açıldı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Atatürk Havalimanı üzerinde uçuş güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde kameralı uzaktan kumandalı helikopter uçuran A.M. hakkında dava açtı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Atatürk Havalimanı üzerinde uçuş güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde drone olarak bilinen kameralı uzaktan kumandalı helikopter uçuran A.M. hakkında, TCK’nın 179’uncu maddesi “trafik güvenliğini tehlikeye sokma” iddiasıyla dava açıldığını açıkladı.
EN AZ 30 GÜN ÖNCE BAŞVURULMASI GEREKİYOR
SHGM açıklamasında, “İnsansız hava araçları faaliyetlerinde SHT-İHA talimatları çerçevesinde SHGM’den izin alınması gerekmektedir” denildi.
SHGM İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Ayrılmış Hava Sahalarındaki Operasyonlarının Usul ve Esaslarına İlişkin Talimat’a göre, İHA’ların uçuşu için izin alınması gerekiyor. İHA işletmecisinin uçuştan en az 30 gün önce SHGM’ye başvurması şartının arandığı talimatta, işletmecinin sahanın koordinatlarını, uçuşun saatlerini, kalkış, tırmanış, alçalma, uçuş seviyesi ve iniş ve acil durum usullerini bildirmesinin şart olduğuna da dikkat çekiliyor.
Öte yandan, İngiltere’de 2013 yılında İHA kullanan bir kişiye 800 sterlin para cezası verilmişti.