Dış politikalar Türk Hava Yolları THY ‘yi uçurdu

18’inci Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde açıklama yapan Türk Hava Yolları THY Genel Müdürü Kotil, ” Türk Hava Yolları THY ‘nin başarısı Türk hariç politikasının bir sonucudur” diye belirtti Marmara Grubu Vakfı’nın düzenlediği, İpek Yolu’nun enerji kavramıyla beraber ele alındığı ve 40 ülkeden üst düzey yöneticinin katıldığı ’18’inci Avrasya Ekonomi Zirvesi’ gün içerisinde sona erecek. Dün zirvede açıklama yapan THY ( Türk Hava Yolları THY ) Genel Müdürü Temel Kotil, ” Türk Hava Yolları THY ‘nin başarısı Türk hariç politikasının ve ilişkilerdeki gelişmelerin bir sonucudur” diye belirtti . Türkiye’de havacılık sektörünün GSMH içinden % 6 hisse almakta olduğunu ifade eden Kotil, ilerki zamanlarda bunun 7’ye yükselmesinin beklendiğini aktardı. Türkiye’nin havacılık sektöründe başka ülkelere nazaran çok fazla iyi bir gelişme gösterdiğine işaret eden Kotil, bunları belirtti : “Son senelerde Türkiye’de havacılığa ve havaalanlarına gercekleşen yatırımlar arttı. Bugün geldiğimiz noktada, Türk Hava Yolları THY başka havacılık şirketlerinden daha güçlü bir büyüme gösterdi. Bu bizim ilerki zamanlarda onları geçebileceğimizi gösteriyor.”
BİRLİKTE HAREKET ŞART
Bosna-Hersek Federasyonu Cumhurbaşkanı Marinko Cavara, Türkiye ile Bosna-Hersek’in yüzyıllardır devam eden güçlü bir münasebet olduğunu belirtti . İki memleket arasında çok büyük bir ekonomik potansiyelin bulunduğuna da değinen Cavara, “Çalışma ve üretim olmadan yeni bir kıymet oluşturulamaz. Bu yoksa da refah olmaz” diye açıkladı . Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov da “Herkes ‘dünya değişiyor’ diyor. Oysa ki dünya çoktan değişti” diye belirtti . Ekonomik küreselleşmenin sınırları etkilediğini söyleyen Ivanov, uluslararası siyasi düzenin egemen ülkeler dolayısıyla değiştiğini açıkladı . Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç ise küresel sorunların kendi bölgelerine de yansıdığını, bunu aşmak için ülkelerin beraber çalışması gerekmekde olduğunu ifade etti.
İPEKYOLU CANLANMALI
İstanbul Valisi Vasip Şahin, Asya ekonomileriyle Avrupa arasında artan alış-veriş yoğunluğunun tarihi İpekyolu güzergâhının canlandırılması için fırsatlar arz ettiğini ifade etti . Şahin, “Türkiye tarihi İpekyolu’nun canlandırılması için yürütülen uluslararası projelerin yaşama geçirilmesinde kilit öneme sahiptir” diye belirtti . İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın ise “Bölge ülkelerinin ticari ilişkilerinin yanında emniyet alanında da işbirliğine gitmeli” diye açıkladı . Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver de, Türkiye ile Azerbaycan arasında meydana gelen TANAP projesine çok büyük ehemmiyet verdiklerini vurgulayarak, bunları söyledi : “TANAP enerji kaynaklarının silah olarak kullanılmasının önüne geçerek kalıcı barışı sağlayacaktır.”
Dış politikalar Türk Hava Yolları THY ‘yi uçurdu
Kaynak: sabah