Bahri Kesici: Küresel havacılık merkezi olacağız!

YUSUF ZENGİN

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Genel Müdür Vekili Bahri Kesici, İstanbul Havalimanı’nın hizmete açılması ile Türkiye’nin hem bölgesinde hem de dünya genelinde küresel bir havacılık hub’u haline gelmesini hedeflediklerini söyledi.

SHGM Genel Müdür Vekili Bahri Kesici, yeni yıl mesajı yayınladı. İşte o mesaj:

Sivil havacılıkta başarılarla dolu bir yılı daha geride bırakmanın sevinci içinde 2019 yılına adım atıyoruz.  Yeni yılın başarı, refah ve huzur getirmesi dilekleriyle sivil havacılık sektörümüzün, Genel Müdürlüğümüzdeki mesai arkadaşlarımın ve milletimizin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyorum.

Sivil havacılıktaki büyümeyi sayılarla ifade etmek, gelişmenin mahiyetini anlamaya bazen yetmeyebiliyor. Sadece geçmiş yıllara göre yapılan bir mukayese başarının niteliğini tam yansıtmayabiliyor. Sivil havacılıkta bugün gelinen nokta itibariyle ülkemiz, “Avrupa hava trafiğine en fazla katkı sağlayan ülke, havalimanlarımız yolcusunu en fazla arttıran havalimanları, havayollarımız dünyanın en fazla noktasına sefer yapan havayolu, havalimanı işleticilerimiz yurt dışında en fazla tercih edilen işletmeler haline gelmiştir.” dersek, sanıyorum sivil havacılıktaki muazzam başarıyı bir nebze anlatabilmiş oluruz.

AVRUPA UÇAK TRAFİĞİNE EN BÜYÜK KATKI

Sivil havacılığımızdaki büyümenin mahiyeti; ülkemizi gerek yolcu sayısı gerekse uçak trafiğindeki artış oranları bakımından Avrupa ülkeleri içinde ilk üçün,  dünya genelinde ise ilk 10 ülkenin içine girmeyi sağlayacak ölçüdedir. Ülkemiz son 2008-2018 yılları arasındaki 10 yıllık dönmede yaşanan gelişme ile; doğrudan, dolaylı ve hub bağlantısı yönünden Avrupa’nın en hızlı gelişen ülkesi konumumdadır. Avrupa Hava Seyrüsefer Teşkilatı Eurocontrol, ülkemizin Avrupa uçak trafiğine en fazla uçuş ekleyen ülke olduğunu açıklamıştır.

MİİLİ HAVA RAÇLARI SERTİFİKALANDIRILDI

Sivil havacılığın nitelikli personel ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak amacıya bu yıl önemli bir projeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz. Hizmete açtığımız Türk Sivil Havacılık Akademisi’nin yıllık 2 bin civarında yerli ve yabancı kursiyere eğitim verebilecek kapasitesi ile Ortadoğu, Afrika ve Asya ülkelerine sivil havacılık eğitimleri alanında öncülük etmesini amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıl önemli ilerleme kaydettiğimiz alanlardan biri de hava aracı sertifkasyonlarına ilişkin yürüttüğümüz çalışmalardır. Ülkemizin havacılık altyapısı ve uluslararası kabiliyetlerinin artmasına paralel olarak hedeflerimizden bir diğeri de,  havacılık sanayimizi daha da geliştirmek,  teknolojiyi ithal eden ülke olmak yerine; teknolojiyi üreten, geliştiren ve ihraç eden ülke olmaktır. Genel Müdürlüğümüz de bu süreçte yerli tasarım ve üretim hava araçlarının sertifikasyonunu yapabilecek kabiliyete erişmiştir. Hürkuş ve T625Gökbey Genel Maksat helikopterinin sertifikasyon süreçleri tarafımızdan yürütülmüştür.

TÜRKİYE KÜRESEL HUB OLACAK

İstanbul Havalimanı’nın hizmete açılması ile hedefimiz, Türkiye’nin hem bölgesinde hem de dünya genelinde küresel bir havacılık hub’u haline gelmesidir. İstanbul Havalimanı’nın açılış sürecinde işletmelerin yetkilendirilmesi, ruhsatlandırılması, havaalanının sertifikasyonu, havacılık güvenliği ve kargo işlemleri olmak üzere sivil havacılığın pek çok alanında çalışmalarımızı yürüttük. Genel Müdürlüğümüz, bir taraftan mevzuat ve gerekli yasal düzenlemeler hayata geçirirken, diğer taraftan havalimanının uluslar arası standartlara uygun olarak faaliyete başlaması için havalimanı sertifikasyon sürecini yürütmüştür. SHGM sertifikasyon komisyonu dört ay boyunca havaalanının fiziki şartları ve emniyet, havacılık güvenliği, seyrüsefer hizmetleri sahalarındaki tüm gerekliliklerin karşılanmasını sağlatmış ve  Sayın Bakanımız M. Cahit Turhan tarafından işletmeye ruhsat tevdi  edilmiştir.

Uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinin en üst düzeyde sağlanmasına ilişkin gerekli yasal düzenleme ve denetim faaliyetlerimizi, diğer ülkelerle olan ikili ilişkilerin geliştirilmesini ve uluslararası havacılık örgütleri ile işbirliğine yönelik adımlarımızı 2019 yılında da atmaya devam edeceğiz. Sivil havacılık sektörümüzün 2019 yılında da faaliyetlerini başarıyla sürdürmelerini, ülkemizin barış, huzur ve kardeşlik içinde daha müreffeh yarınlara erişmesini diliyorum.

Sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir yıl olması dileğiyle, yeni yılınızı kutluyorum.