Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang, 20 Mayıs Pazartesi günü Pekin'de, Çin ve Rusya'nın stratejik işbirliğini yükseltme, çok taraflılığı savunma ve yek yönlülük eğilimini ve verdiği zararları kesinlikle durdurma konusunda görüş birliğinde olduğunu söyledi.

Sözcü Lu Kang, bir bilgilendirme toplantısında, her iki ülkenin de silahlanmanın kontrolü, silahlanmanın yayılmasının önlenmesi konularında karşılaşılacak sorunlara birlikte çözüm getirme ve bölgesel ihtilaf sorunlarına ilişkin stratejik eşgüdümün artırılması hususlarında anlaşma içinde olduğunu belirtti.

Lu bu görüşleri kendisine yöneltilen, stratejik istikrara ilişkin Çin-Rusya görüşmelerinin son raundu için buluşan Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Jun ile Rus Dışişleri Bakan Vekili Sergei Rybakov'un 17 Mayıs tarihli görüşmelerine dair yorum yapması talebi üzerine açıkladı.

Lu, uluslararası stratejik güvenlik alanında bazı önemli ülkelerin küresel anlaşmalardan ve mekanizmalardan çekilmeleri yüzünden ortaya daha çok belirsizlik çıktığını söyledi. Buna ek olarak, nükleer kapasitelerin güçlendirilmesi de uluslararası stratejik dengeyi etkilemekte ve belli küresel aktörler arasındaki karşılıklı güvene zarar vermektedir.

Sözcü, bazı küresel ve bölgesel ihtilafların kontrolden çıkabilme riskine de dikkat çekti.

Çin, Birleşik Devletler ve Rusya arasındaki silahlanma kontrolü sorununa değinen Lu, bu ülkeler arasında üç taraflı müzakereler için ön koşulların ve gerekli temelin hiç bulunmadığını ve Çin'in bu tür müzakerelere asla katılmayacağını açıkladı.