Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 2009 yılı başında koyduğu 2009 Havaaracı Emniyet Denetimi hedefine ulaştı. 2009 yılında yabancı havayolu işletmelerinin hava araçlarına 1140 SAFA, yerli havayolu işletmelerine ise 869 SANA denetimi olmak üzere toplam 2009 hava aracı emniyet denetimi yapıldı.
SAFA denetim sayıları ile Türkiye, Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC)’na üye 44 ülke arasında Fransa ve Almanya’dan sonra en çok hava aracı emniyet denetimi yapan 3. ülke konumuna geldi.
Daha önceki yıllarda yaptığı SAFA denetimlerinde son sıralarda yer alan Türkiye, 2006 yılında yaptığı atakla 9. sıraya kadar yükselmiş ardından 2007 yılında 6. 2008 yılında 5. sırada yer almıştı. 
SHGM tarafından gerçekleştirilen yoğun denetimler ve uygulanan idari/mali/teknik yaptırımlar, ülkemizdeki sivil havacılık faaliyetlerinin uluslararası standartlara uygun gerçekleştirilmesine ve yurt dışında Türk uçaklarına yapılan denetimlerin azalmasına önemli katkı sağladı. Türk tescilli uçaklara yapılan SANA denetimlerindeki artışa paralel olarak havayolu işletmelerimizin uçaklarına yurt dışı operasyonlarında hiçbir yasaklama getirilmedi ve uçuşları durdurulmadı.
2009 yılında hava aracı emniyet denetimleri ile birlikte, hava taşıma işletmeleri, havaalanları, bakım ve uçuşa elverişlilik, uçuş okulları ve yetkili hastaneler gibi başlıklarda SHGM tarafından yaklaşık 4600 denetim gerçekleştirildi.