THY'de çalıştırılma sözü verilerek eğitilen teknisyenler aylarca bekletildi. İşe giriş ücretinde sendikayla anlaşamayan THY, çareyi işçileri sendikanın örgütlü olmadığı yan kuruluşa aktarma kurnazlığında buldu.

Kurum geçtiğimiz yıl İŞKUR üzerinden aldığı ve altı aylık ağır bir eğitimin ardından iş garantisiyle mezun ettiği işçileri yan kuruluşuna kaydırdı. THY’de örgütlü Hava-İş Sendikası’nın toplu sözleşme masasında düşük işe giriş ücretine karşı çıkmasının ardından 600 teknisyeni istihdam edemeyen THY, çareyi elemanları henüz sendikal örgütlenmesini tamamlamamış olan Havacılık Bakım ve Onarım Merkezi (HABOM) adlı şirkete kaydırmakta buldu. Resmi kuruluş işlemleri geçtiğimiz ay tamamlanan HABOM’da göreve başlayan teknisyenler hayal kırıklığı yaşarken Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin “HABOM’da da örgütleneceğiz” dedi.

İşe giriş ücretinde anlaşılamadı
Türk Hava Yolları (THY) teknik personel açığını kapatmak için İŞKUR ile birlikte personel arayışına gitti. Kurum “Teknisyen Yetiştirme Programı” kapsamında 2010 yılında meslek liseleri, meslek yüksek okulları ve fakültelerin ilgili bölümlerinden mezun yaklaşık 600 kişiyi altı aylık ağır bir eğitimden geçirdi. Eğitimi tamamlayan yaklaşık 600 teknisyen, Türk Hava Yolları Teknik AŞ’de işe başlamayı bekliyordu. Ancak THY’nin yeni başlayan personel için uygulamak istediği düşük ücrete sendika karşı çıkınca işler karıştı. THY ve THY Teknik AŞ’de örgütlü olan Hava-İş, en son Ocak ayında işverenle toplu sözleşme masasına oturdu. Görüşmede işveren, yeni başlayacak personele bin 250 TL önerdi, sendika ise 2 bin 500 TL talep etti. Hava-İş ile sendika yeni başlayacak elemanın işe giriş ücretinde anlaşamayınca, 600 personel istihdam edilemedi.

Yan kuruluşa yönlendirildi
THY Teknik AŞ’de istihdam sözü verilen ve Hava-İş sendikası ile işveren arasındaki ücret pazarlığının sonuçlanmasını bekleyen teknisyenler, hafta başında aldıkları haberle sarsıldı. THY yetkilileri aylarca eğittikleri elemanları, resmi kuruluş aşamaları geçtiğimiz ay tamamlanmış olan ve sendikal örgütlenmesini henüz tamamlamayan HABOM AŞ’de işe başlattı. HABOM, kademeli olarak eleman alımını sürdürürken, mezun oldukları okul durumuna göre en yüksek ücreti alan teknisyenlere bin 350 TL maaş verileceği öğrenildi.

"Habom'da da örgütleneceğiz"
Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, işverenle yaptıkları toplu görüşmelerde kendilerine önerilen düşük işe giriş ücretini reddettiklerini söyledi. Ayçin, “İşveren en alt seviyede, yaklaşık bin 250 TL kadar bir işe giriş ücreti önerdi. Bizim talebimiz ise bunun iki katıydı. Sabiha Gökçen Havalimanı bünyesinde bulunan HABOM AŞ henüz faaliyetlerine başlamadı. Halen inşaat halinde. Yıl sonuna kadar tamamlanmasını bekliyoruz. İşveren çalışanları sendikasızlaştırmaya çalışıyor. Gücü yetse THY’yi de sendikasızlaştıracak. Ama HABOM’da da örgütleneceğiz. Buradaki işçilerimiz koşullarının güçlendirilmesi yönünde çaba harcayacağız” diye konuştu.

THY: Bilgi verdik
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan THY ise, iş ilanında verilen “THY Teknik AŞ’de istihdam edilme” sözünü yalanladı. Açıklamada şöyle denildi:

“Teknisyen Yetiştirme Programı mezunu kursiyerlerin durumlarını kendinden önce istihdam edilen kişilerle kıyaslayıp, yüksek beklenti düzeylerini koruyarak, kendilerini ‘mağdur’ olarak ifade ettikleri görülmektedir. Oysa program başlamadan önce THY Teknik AŞ veya iştiraklerinde istihdam edilebilecekleri bilgisi kursiyerlere verilmişti. Programı bitiren kursiyerlerin THY Teknik AŞ’de istihdamları, şirketin uzun vadeli politikaları çerçevesinde sürdürülebilir olmamıştır. Adayların tümünün en yüksek ücreti alacaklarını düşündükleri bir iştirakte istihdam edilmeleri mümkün olmayacağı gibi, eğitim süresince kursiyerlerle ücrete ilişkin herhangi bir anlaşma yapılmamıştır.”