Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği bugün Merit Otel'de düzenlenen bir basın toplantısı ile Ercan'da yaşanan sorunları ortaya koydu.
Dernek Yönetim Kurulu Başkanı ve Pegasus Genel Müdürü Sertaç Haybat basın toplantısında yaptığı konuşmada Ercan Devlet Havalimanı'nın özelleştirilmesinden sonra yaşanan süreçte herhangi bir hizmet almadan veya hizmette kalite artırılmadan havayolu şirketleri başta olmak üzere tüm kesimleri etkileyecek vergi ve zamların uygulandığına dikkat çekti...
100 TL'LİK BİLET ÜCRETİNİN %50'Sİ İŞLETMECİNİN
Ortalama bir bilet fiyatının 100TL olarak kabul edildiği bir ortamda havalimanı işletmecisine bu miktarın %50'sinin kalacağını söyleyen Haybat, “Bu sadece bir örnektir... Daha bunun gibi bir çok örnek var. Hizmet olmadan karşılığını verir duruma geldik.” şeklinde konuştu.
TÖSHİD Başkanı ve Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat konuşmasında Pegasus, Atlas ve Onur Havayolları olarak KKTC’ye %80’den fazla yolcu taşıdıklarını kaydederek, artan maliyetlerin uçak başına bin 174’le bin 222 Dolar arası ilave maliyet getirdiğini söyledi.
İhaleyi alan Taşyapı’nın 100 milyon Euro nakit ödemesine rağmen %16’lık KDV’nin henüz ödenmediği yönünde duyumları olduğunu söyleyen Haybat, buna karşın Taşyapı’nın 4 sene boyunca “tek bir çivi çakmadan” senede 50 Milyon Euro’yu alacağını iddia etti.
KKTC HÜKÜMETİ BİZE 3 AY SONRA BİLGİ VERDİ
Ercan özelleştirmesi ile ilgili KKTC yetkilileri ile Ocak ayında temasa geçtiklerini fakat yetkililerin gerekli bilgiyi kendilerine 22 Martta gönderdiğine dikkat çeken Haybat, “Bizler günün sonunda tedbir almak durumunda kalacağız. Bu önlemler arasında uçuşlarımızı dondurmak da vardır. Ama biz KKTC ekonomisi başta olmak üzere turizmini düşünüyoruz.... Bu yaşananlardan en çok da ülke turizmi etkilenecektir” şeklinde konuştu.
BASININ SORULARI YANITLANDI...
Basın toplantısına katılan basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan dernek yetkilileri, açıklamalarını neden daha önce yapmadıklarını, KKTC Hükümetinden gelecek görüşe göre bir tavır almak istediklerine bağlayarak, “Yanlış anlaşılmasın bizler özelleştirmelere karşı değiliz. Hatta havalimanları zaten özel olmalı, fakat bu şekilde değil. Burada yanlış giden bazı şeyler var” şekilinde konuştu.
ORHAN TOLUN YAŞADIKLARI SORUNLARI AKTARDI
Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun ise toplantıda söz alarak kendilerinin ve Ercan'da görev yapan herkesin ortak sorunlar yaşadıklarına ve Ercan'ın içinde bulunduğu durumdan ciddi sıkıntı duydukların işaret ederek eylem uyarısı yaptı.
Havaalanında seyahat acenteleri, kiralık araç işletmecileri, vatandaşlar ve diğer kesimlere ekstra ücretler getirildiğini ve “indirimsiz biletlerin” uygulanmakta olduğunu kaydeden Tolun, Ercan’da ücretsiz araba park etme süresinin 20 dakikadan 15 dakikaya düşürüldüğünü, havayollarında çocuk indirimlerinin 12 yaştan 2 yaşa kadar çekildiğini, asker indiriminin artık sadece KTBK askerlerine uygulandığını söyledi.