Hava-İş Sendikası’nın bugün başlattığı grevle ilgili İHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Topçu, greve kadar yaşanan süreçle ilgili bilgi verdi. Topçu, 24. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sendikanın, THY’nin rekabet ettiği kulvarı görmesi için uzun görüşme yaptıklarını belirterek, “Sendika bu gelişmeler neticesinde hemen 305 kişi şartını ileri sürerek, görüşmeleri bitirdi. THY yönetimi de 305 şartı ileri sürüldüğünde görüşmelerin bitirileceğini sendikaya bildirdi. Bu neticeler sonrasında uyuşmazlığın tutulması, arabulucuların atanması neticesinde ve arada ki birçok gelişme neticesinde herhangi bir uzlaşma sağlanamadı. Birçok arabulucunun devreye girmesi, benim bizzat devreye girmemde bir çözüm getirmedi. Çünkü 305 haricinde bir çözüme sendika yanaşmıyordu. Biz bu 305 konusunu defalarca kendilerine anlattık. Hukuka mal olmuş, çözümlendiği zaman oturup konuşalım. Ama şuanda konuşacak durumda değiliz. Çünkü böyle bir davayı personel açmış, bizim açtığımız davalar var. Hukuk zemininde bunlar bir karşılık bulsun. Biz onun akabinde sizinle konuşalım. Uzlaşma zeminleri olur mu diye git geller oldu. Fakat sendika en son kararını verdi ve 305’de işlem tıkandı” diye konuştu.
Hamdi Topçu, sendikanın 03.00’dan itibaren fiili grevi yürürlüğü koyma konusunda harekete geçtiğini ifade ederek, “Fiili grevin harekete geçmesiyle birlikte, tabii ki o akşam o grevi kontrol edecek gözlemciler atanması gerekiyordu. 16 bin üyesi olan bir sendika, çalışanlarından gözlemci atayamadı. Biz o zaman anladık ki sendika gerçekten personelin bize müracaat ettiği gibi, artık personeline sahip değil veya personel ona inanmıyor. Biz bu çerçevede personelimize güvendiğimiz için lokavt kararı almadık. Çünkü gerçekten grevi gerektirecek bir gerekçeleri yoktu. O greve gidecek bir gerekçeleri yoktu” dedi.
“SENDİKANIN KOYDUĞU HİÇBİR ŞEYE ÇALIŞANLAR İTİBAR ETMEDİ”
“İştiraklerle beraber 30 bin kişiye iş imkanı sunmuş bir şirketin böyle bir maceraya sürüklenmesine çalışanlarımızın izin vermeyeceğini düşünerek lokavt kararı almadık” diyen Topçu, dün akşamdan beri sendikanın ortaya koyduğu hiçbir şeye çalışanların itibar etmediğini söyledi. Topçu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Çalışanlar, böyle bir grevin meşru olmadığını düşünüyordu. Biz de aynı şekilde düşünüyorduk. Çünkü şuanda çalışma şartları itibariyle Avrupa’nın önemli şirketlerinden farkımız yok. Elbette çalışanımıza daha fazla imkan verebiliriz. Ama rekabet var. Bir şirketin yönetilmesi var. Bunların hepsinin bir araya getirdiğimiz zaman zaten bu refah paylarından çalışanlarımıza zaten faydalandırdığımız birçok alan oldu. Tabii bu çerçevede THY ile sendika arasındaki bu grev kararının alınması neticesinde biz planlarımızı ciddi bir şekilde yaptık. Buna çalışanımız ciddi bir şekilde destek verdi. Daha önceki günlerden daha iyi bir operasyon gidiyor şuanda ve çalışan sendikanın en önemli açıklaması olan grev açıklamasını sendika başkanı, dışarıdan topladığı üç beş sivil toplum örgütü temsilcisi ile yapması sendikanın ne duruma düştüğünün en büyük kanıtıdır.”
“GREV KAĞIT ÜZERİNDE KALMIŞTIR”
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, sendikanın bu toplantıdan sonra kağıt üzerinde bir sendika olduğunu ve kağıt üzerinde bir grevin devam ettiğini söyledi. “Bunları Hava-İş Sendikası’nın tarihine kara leke olarak algılayabilirsiniz” diyen Topçu, “Demokratik ülkelerde yapılacak tek bir şey vardır, artık bırakmak. Artık ideolojik sendikacılık yapıldığı için Türkiye’de hele bu sendikanın bizzat ideolojik sendika yaptığını göz önüne alırsak bırakıp gitmeye hiç niyeti yoktur” dedi.
“ÇALIŞANLARIMIZA KARŞILIKLARINI VERECEĞİZ”
THY’nin bundan sonra daha iyi bir konumda olacağını anlatan Topçu, “THY yoluna devam edecek asla ve asla çalışanlarımızı ihmal etme, haklarından geriye gitme diye bir şey söz konusu değildir. Bizim sorumluluğumuz iki katına çıktı şimdi. Çalışanlarımızın bu jestine, şirketine sahip çıkmasına bizde bir karşılık veririz. Bizim Hava-İş Sendikası’nı zor duruma düşürme gibi maksadımız yok. Hava-İş Sendikası THY’nin muhatap olduğu bir sendikadır hukuken. Biz ümit ediyoruz ki sendika bundan iyi bir ders çıkartacak. Çalışan ne istiyor bunu anlayacak ve gelip bu konuyu işverenle karara bağlayacak. Biz sendikanın insafına çalışanlarımızı bırakmayız. Dediğim gibi bizde gerekeni yaparız” açıklamasında bulundu.
Topçu, THY’nin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetimine tabii bir havayolu şirketi olduğunu da ifade ederek, “Bir pilotun bir kabin memurunun limitleri bellidir. Biz bu limitleri yüzde 30 daha aşağıya çektik. Sendikal anlaşma ile. Bu limitlerin biraz üzerinde uçuş talep ederse zaten bir buçuk kat ücret alıyor. Ama Hiçbir zaman SHGM limitinin üzerine çıkamaz. Bu kanunlar yasaktır. Bu yasaklar öyle yasaklardır ki havayolu şirketinin bütün lisansını götüren bir yasaktır. Asla böyle bir şey yapılamaz. THY’de böyle bir şey yapılması mümkün değildir” dedi.