Çektiği fotoğraflarla ödül alan kontrol kabin amirleri, birçok dağın zirvesine tırmanmayı başardı. Boş vakitlerinde dağ tırmanışını ihmal etmeyen ikili, şimdi de şirket çalışanlarıyla doğa yürüyüşü gerçekleştirmeye başladı.

Uçuşlarını aksatmayan ikili, bu yıl Rusya’da bulunan 5642 metre yüksekliğe sahip Elbruz Dağı’na tırmanmayı hedefliyor. Koray Kaydar, havacılığa 1998’de Pegasus’ta kabin memurluğuyla başlamış ve şu anda ‘kontrol kabin amirliği’ göreviyle uçuşlarını sürdürüyor. Havacılığa 1997’de Air Alfa Hava Yolları’nda başlayan İlker Erdoğru da, Pegasus ailesine 2000’de katılmış. Yolları ise 2002’de bir uçuşta kesişmiş. Fotoğraf makinelerine ve fotoğraf çekim tekniklerine karşı büyük ilgi duyan ikili, daha sonra görsel sanatlara yönelmiş.

Fotoğraf SSK takviminde yayınlandı

Uçuşlardan geriye kalan boş vakitlerinde istirahat süresinden ve aileleriyle geçirecekleri vakitlerden fedakârlık yapan kabin amirleri, fotoğraf çekme teknikleri üzerine eğitim almış. Teknik olarak uzun pozlama ve mekân olarak da kendilerine İstanbul’un yakın çevresindeki doğa parkurlarını seçen ikili, her faaliyet sonrasında bir araya gelip çektikleri fotoğrafları kritize etmiş. Çektikleri fotoğraflardan bir kısmı Anadolu Dergisi’nde yayınlanan kabin amirlerinin bir fotoğrafı ise SSK 2012 takviminde yer almış.

Fotoğraf çekerken dağcı oldular

Koray Kaydar ve İlker Erdoğru’nun, 2011’de fotoğraf çekmek üzere gittikleri Rize’nin Ayder bölgesindeki yaylaları gezerken Büyük Kaçkar Dağı’nı görmeleriyle hayatlarında büyük bir değişim olmuş. “İçimizi birdenbire sıcacık bir heyecan duygusu kaplamıştı ve o an orada birbirimize bir sonraki sene için Kaçkar Zirve yapmak üzere Rize’ye gelmeye söz verdik.” diyen Kaydar, böylece alpinizm (dağcılık) sporuna giriş yapmış. İkili, iyi bir dağcı olabilmek için de, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yaklaşık bir yıl süren teorik eğitim almış. Temel kampçılık ve dağcılık malzemeleri, beslenme ve enerji, antrenman, navigasyon, meteoroloji, dağ ortamı ve psikolojisi, çığ, doğada ilkyardım, kış teknik malzemeleri ve kaya tırmanışıyla ilgili birçok konuyu öğrenen Kaydar ve Erdoğru, daha sonra tırmanışlara başlamış.

Elbruz Dağı’na tırmanacaklar

İki cesur kabin amiri, 2012 Ağustos’ta, Pegasus Hava Yolları sponsorluğuyla 3932 metrelik Türkiye’nin en yüksek 4. dağı Kaçkar Dağı’na kuzey yüzünden tırmanmış ve zirvede şirketin bayrağını gururla dalgalandırmış. Kabin amirleri daha sonra Niğde-Aladağlar (3724 m), Emler (3050 m.), Nemrut (4050 m.), Süphan (5137 m.), Ağrı Dağı ve geçen yıl gerçekleştirdikleri ilk yurtdışı faaliyetleri Doğu Kafkaslar’ın en yüksek zirvesi (5047 m.) ile Gürcistan’da bulunan Kazbek Dağı’na tırmandı. Genç dağcıların bundan sonraki hedefleri arasında ise bu yıl Rusya’da bulunan 5642 m. yüksekliği ile Elbruz Dağı yer alıyor.

Çalışanlar da tırmanıyor

Fotoğraf çekmeyi ve dağ tırmanışlarını sürdüren kabin amirleri Koray Kaydar ve İlker Erdoğru, şirket çalışanlarıyla da ortak projeler gerçekleştirmek üzere harekete geçti. Bu düşünceleri Pegasus Yönetimi’nden olumlu karşılanan ikili sayesinde geçen kasımda Pegasus Doğa Sporları Kulübü kuruldu ve şirket personelinin katılacağı dağcılık çalışmaları başladı. Çalışanları, tecrübe ettikleri rotalarda doğa ile buluşturmayı amaçlayan ikili, iş arkadaşlarını iş temposundan uzaklaştırıp doğayla motive etmeye çalışıyor. 50’ye yakın aile bireyinin kulübe üye olduğunu ifade eden Kaydar, ilk trekking faaliyetini 17 Ocak’ta Yuvacık-Aytepe-İzmit mevkiinde gerçekleştirdiklerini söylüyor. Kaydar’ın anlattığına göre, Pegasus çalışanları 7 Mart’ta, İzmit Kuzu Yaylası’ndan Kartepe zirvesine tırmanmayı planlıyor.

Norveç’te ‘vücut taraması’ başladı

Norveç’in başkenti Oslo’nun Gardemoen Havalimanı’nda vücut tarama uygulaması başladı. Proje sorumlusu Björn Erik Larsen Havalimanı’nda 4 ayrı vücut tarama dedektörünün test edildiğini ve denemenin 15 Mayıs’a kadar devam edeceğini belirterek, uygulamada TV dalgalarına benzeyen milimetrik dalga teknolojisinin kullanıldığını ve bunun da insan üzerindeki uçağa alınmaması gereken her türlü malzemeyi gösterdiğini söyledi.

İş garantili hosteslik kursu

Türkiye’nin üniversite kapsamındaki ilk yüzde yüz iş garantili kabin memuru yerleştirme kursu, Onur Air ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi işbirliği ile 23 Şubat’ta Samsun OMÜ Ballıca Kampüsü’nde eğitime başlıyor. Eğitimler, 18 ay boyunca 4 dönem 40 kişilik istihdam sağlanacak şekilde OMÜ UZAYTEM kabin memuru yetiştirme kursu eğitim koordinatörü Hatice Nur Gündoğdu ve üniversitenin akademik kadrosu tarafından verilecek. ‘e-learning’ sistemi destekli toplamda 3 ay gerçekleşecek eğitimin iki ayı Samsun UZAYTEM Eğitim Merkezi’nde, son ayı ise İstanbul’da Onur Air Genel Müdürlük binasında gerçekleştirilecek. Başarılı olan ilk mezunlar, mayısta Onur Air kabin memuru olarak gökyüzüyle buluşacak.