Yusuf ZENGİN

#Yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşullarının etkilediği hava trafiğinde zor durumda kalan uçak pilotları, THY Uçuş Eğitim Merkezi’ndeki simülatörler sayesinde gerçeğe uygun hava şartları eğitimi alıyor.

Türkiye genelinde bir çok havalimanında kar ve olumsuz hava koşullarından dolayı yüzlerce sefer iptal edildi. Türk Hava Yolları, dünyanın en iyi pilot eğitim merkezlerinden birisi olarak gösterilen THY Uçuş Eğitim Merkezi’nde tüm pilotlarına belli aralıklarla kar ve her türlü doğa olayı ile ilgili eğitimler veriyor.

EĞİTİMLER YILDA İKİ KEZ VE ZORUNLU

Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Başkanlığında bulunan simülatörlerde 4 binin üzerinde THY pilotuna eğitim veriliyor. Türk Hava Yolları bu eğitimleri bünyesinde bulunan 10 adet çeşitli tipte uçak simülatöründe verirken, pilotlar en kötü senaryolara karşı eğitiliyor. Tüm pilotlara zorunlu olarak eğitimler 6 ayda bir veriliyor.

“DÜNYA STANDARTLARINDA EĞİTİM VEREBİLİYORUZ”

Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Başkanı Sedat Şekerci, Türk Hava Yolları uçuş eğitim merkezinde bulunan simülatörlerde değişik hava şartlarının gerçeğe en yakın şekilde canlandırılabildiğini söyledi. Her türlü senaryo için uçuş eğitiminin verildiğini ifade en Şekerci, “Bu eğitim senaryolarında kar yağışları ve her türlü hava şartları gerçekleştirilmektedir. Bu hava şartlarında yapılması gereken prosedürler eğitimleri kapsamaktadır. Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim Merkezi olarak otoriteler tarafından onaylı eğitim cihazları ile diğer hava yollarına da eğitim verilmekte ve eğitim cihazlarımız dünya standartlarında eğitim verebilme kabiliyetine sahiptir” dedi.

THY Uçuş Eğitim Merkezi 1994 yılında Türk Hava Yolları'nın kokpit ve kabin personeli eğitim ihtiyacının kendi iç kaynakları ile karşılanması amacıyla Türk Hava Yolları çatısı altında kuruldu. Kurumun tamamı EASA (Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı) onaylı, talep geldiğinde yurtiçi ve yurtdışı diğer havayolu işletmeleri için de kullanılabilen; 3 adet A320, 3 adet B737, 2 adet A330-340 ve 2 adet de B777 olmak üzere 10 adet tam donanımlı simülatörler bulunuyor.