"Bizim sularımıza Türkiye derhal 'Sismik' gemisini göndermeli ve başka ülkelerden gelen gemiler varsa donanmasıyla kovalamalıdır" dedi.
THY'nin tarifeli seferiyle Ankara'dan İstanbul'a gelen KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi'nde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Denktaş'a, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Kıbrıs Rum yönetiminin doğu Akdeniz'de petrol aramasının büyük bir provokasyona yol açacağı yönündeki sözleri hatırlatıldı. Denktaş da bunun üzerine, şöyle konuştu: "KKTC ile Türkiye arasındaki kanal ve deniz hudutlarımızda var olan doğal serveti, Rum'un monopolüne alması mümkün değildir. Hukuken mümkün değil, siyasi açıdan mümkün değildir. Ama içinde yaşadığımız dünyada hukuk geçerli olmadığına göre, siyaset de yabancıların çıkarlarına göre halledildiğine göre, Türkiye'ye ve bize düşen kendi hakkımızı fiilen koruyacak durumda olduğumuzu ve korumak kararlılığında olduğumuzu göstermektir" dedi.
Türkiye'nin 'Sismik' gemisini acilen KKTC kara sularına göndermesi gerektiğini anlatan Denktaş, sözlerine şöyle devam etti: "Başka ülkelerden gelen gemiler varsa donanmasıyla kovalamalıdır. Fiilen sahip çıkacağını göstermelidir. Yoksa lafla protesto ile hiçbir yere varılmaz. Rumlarla temas edilir ve kendilerine bu gerçek anlatılır. Türkiye ile KKTC arasında derhal bir anlaşma yapılmalıdır bu doğal kaynaklarla ilgili olarak. Bunların Türk petrollerine devri lazımdır acentemiz olarak. Türk petrollerinin KKTC'nin acentesi olarak Türkiye ile birlikte bu kaynaklara sahip çıkması lazımdır. Fiiliyat lazımdır. Rum'un yaptığı fiiliyattır edebiyat değil. Kıbrıs'ın tümüne sahip çıkmak için attığı adımın sınırı yok. KKTC sınırında o adım son bulur. Bunu bildirmek lazımdır."
Azerbaycan'ın Hocalı köyünde Ermeniler tarafından yapılan katliamla ilgili olarak İstanbul'da olduğunu belirten Denktaş, "Azerbaycan'da 1992'de 631 Müslüman Türk Ermeniler tarafından katledilmiştir. Büyük bir katliamdır. Büyük bir soykırımdır. Ama dünya bunu unutmuştur. Unutturmaya çalışmaktadır. Türkiye aleyhine soykırım davaları ve kavgaları yürütülürken, kardeş Azerbaycan'ın daha 15-16 yıl önce uğramış olduğu bu soykırım olayının dünyaya duyurmak için toplantılar yapılmaktadır. Oraya davet edildim. Orada bir konuşma yapacağım. Bu acı günü hatırlayıp hatırlatacağız. Türk dünyası, İslam dünyası, kendisine yapılan haksızlıkları bir vücuda yapılan bir zarar gibi aynı anda hissetmezse, aynı anda birleşerek dünyaya protestosunu duyurmazsa başımıza daha çok şey gelir ve hepsi de sineye çekilmiş olur. Kardeş Azerbaycan'a bu acı gününde geçmiş olsun diyoruz."

Ö.FARUK AYDEMİR