Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sivil Havacılık Bölgesel Uçuşlar Projesi'nin meyvesini verdiğini söyledi. Balıkesir Havaalanı'nın açılışına katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sabah erken saatlerde tarifeli seferle Ankara'ya hareket etti. Havaalanında düzenlenen törende konuşan Bakan Yıldırım, Balıkesir ile beraber uçuşa hazır havaalanı sayısının 39'a ulaştığını söyledi. Sivil Havacılık Bölgeseyel Uçuş Projesi için büyük hayal diye muhalefet edenlere bugün en güzel cevabı verdiklerini kaydeden Bakan Yıldırım, "2003 yılında başlattığımız Sivil Havacılık Bölgesel Uçuşlar Projesi meyvesini verdi, Allah'a şükür. Bugün ülkemizin her köşesinde, sadece İstanbul'dan, Ankara'dan değil 6 değişik merkezden kuzeyden güneyine, doğusuna, batısına uçuşlar yapılabilir hale geldi. Bu projeyi gündeme getirdiğimizde büyük bir hayal diye bakanlar vardı. Bugün projenin başarıya ulaşmasından en büyük mutluluğu da biz ve halkımız duyuyor. Çünkü artık herkes uçabiliyor. Hava yolculuğu imtiyazlı, üst gelir gruplarının kullandığı bir yolculuk şekli olmaktan çıktı. Artık heybesini, torbasını, selesini, filesini alan tüm vatandaşlarımız uçabiliyor. Eskiden uçağa binince herkes birbirine akraba gibi olmuştu, çünkü aynı insanlar uçuyordu. Bugün her kesimden vatandaşımız Allah'a şükür uçuyor. Bizim istediğimiz de buydu" dedi.
Rakamların da bunu doğruladığını belirten Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2003 yılında 150 uçağımız varken, şu anda sadece yolcu yük uçağımız 260'a çıkmış, toplamda 840 hava aracına ulaşmışız. Bunun yanı sıra 33 milyon iç, dış taşıma yaparken, geçen seneyi 62 milyona yakın kapattık, bu bir rekor. Türkiye için uluslararası tahminler 2015 yılında 55 milyona çıkar diye hesap yaparken, biz 2005 yılında 10 yıl önce bu hedefleri yakaladık. Bunda en büyük etki, projeye hava yolu şirketlerinin inanmış olmaları, bu uğurda çalışma yapmış olmaları. Bunun da yanında, her şeyden önce insanımızın, vatandaşımızın bu projeye sahip çıkmış olmasıdır. Bu bakımdan milletimize şükranlarımı sunuyorum. Atıl olan bütün meydanlar açıldı, hiç sefer yapılmayan meydanlar tekrar teker teker devreye girdi ve bu sonuca ulaştık. Balıkesirliler'den önemli bir istirhamım, büyük fedakarlıklarla yapılan bu uçuşlara sahip çıksınlar. Bu uçuşların devamı, yaşaması gayet tabi sizlerin sahip çıkmasıyla olacak. Balıkesir artık hem İstanbul'a demiryolu ve deniz yolu bağlantısıyla hem Ankara'ya karayolu, hava yolu bağlantısıyla hem İzmir'e artık daha çok yakın. Adeta, kuzey, güney, doğu, batı istikametinde bir kavşak noktası haline geldi. Kısa bir süre önce, beklenen 6 Eylül Ekspresi de seferlere başladı, onlar da feribotla koordineli olarak çalışacak. İlerideki aylarda talebe göre sadece Balıkesir-Bandırma arasında banliyö tren işletmeciliğine de geçeceğiz. Bütün bunların olması sizin ilgi ve alakanızla doğru orantılı. İlgi gösterdikçe bu sonuçları elde edeceğiz. Bu uçuşların gerçekleşmesinde herkesin katkısı var. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bizim uçuşlarda meydanlarımız ya sivil meydanlar ya da asker-sivil ortak kullanımında olan meydanlarımız var. Aşağı yukarı 16 tane. Burasıyla 17 tane askeri meydanı sivil uçuşlar ortak kullanımında kullanıyoruz. Bu meydanı da ortak kullanıma açan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ve buradaki hava üs komutanlığına da katkıları için teşekkür ediyoruz. Her şey Balıkesir için, her şey ülkemiz için, her şey insanımız için."

BANDO VE FOLKLORLU KUTLAMA
Balıkesir Valisi Selehattin Hatipoğlu ile Belediye Başkanı Sabri Uğur, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a gösterdiği ilgi ve destek için teşekkür etti. 2001 yılında kapanan Balıkesir Havaalanı'nın bir daha aynı akibeti yaşamaması temennisinde bulunan Vali Selahattin Hatipoğlu, "Bugün çok hayırlı bir hizmetin sevincini birlikte yaşıyoruz. Balıkesir büyük merkezlerin kesişme noktasında, 3 bölgeyi birbirine bağlayan bir merkezde yer almaktadır. Bu açıdan, 2001 yılında kapanan bu havaalanını tekrar hep birlikte açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gerek İstanbul-Bandırma arasındaki feribot seferlerinin konması, geçtiğimiz günlerde 6 Eylül Süper Ekspresi'nin Bandırma-Balıkesir-İzmir güzergahında sefere konulması ve bugün de ilimizi tüm illere ve dünyaya bağlayacak olan bu havaalanının faaliyete geçirilmesinde büyük destek veren sayın bakanımıza ve tüm ekibine şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Belediye Başkanı Sabri Uğur da, "Bu yapılan çalışmalar netice olarak bugünden sonra Balıkesirliler'e emanettir. Onların da göstereceği ilgi ve alaka bu başlatılan çalışmaların yaşamasında en önemli motif olacaktır" diyerek, uçak seferlerinin hayırlı olmasını diledi.
İzmir Hava Yolları (İZair) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, bir süre sonra Avrupa'ya da sefer koyacaklarını bildirdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a sivil havacılıkla ilgili desteği için teşekkür eden Ekrem Demirtaş, "İzmir Hava Yolları olarak Ege'yi uçurmak üzere yola çıktık. 26 Haziran'da ilk uçuşumuz oldu. Sayın Bakanımız'ın destek ve talimatlarıyla bugünkü noktaya geldik. Sayın Bakanım, 'Uç Türkiye uç' dedi. Biz de Türkiye'nin kuzeyini, güneyine, batısını doğuya, Ege'yi olduğu gibi Türkiye'nin her yerini inşallah Avrupa'ya da uçuracağız" dedi.
Konuşmaların ardından apronda belediye bandosu ile Pamukçu Bengi ekibinin folklor gösterisini ilgiyle izleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, daha sonra İzair'in Airbus 319 tipi son model uçağı ile Balıkesir'den Ankara'ya hareket etti. Vali Selahattin Hatipoğlu, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İl Jandarma Komutanybi sizlerin sahip çıkmasıylı Kurmay Albay Alaattin Katı, Ulaştırma Bakanı ve beraberindekileri taşıyan uçağa el salladı. Normal uçuş saati 07.25 olan uçak, tören nedeniyle yarım saat rötar yaparken, saat 08.00'de Balıkesir'den ayrıldı.
YILMAZ UZUN