İstanbul’da yapımı devam eden Türkiye’nin en önemli projelerinden 3. Havalimanı’nın son hali, ana terminal binasının son şekli ve yolcu köprüleri, bu özel çekimlerle ilk kez Gökyüzü Haberci kameralarına yansıdı.

Görüntülerde ayrıca 29 Ekim 2018’de açılması planlanan havalimanı projesindeki ana terminal binasının da son şeklinin ortaya çıktığı görülüyor. Ana terminal binasındaki kimi kısımlarda terminaldeki dış camların yanı sıra çatının da tamamlandığı, kimi kısımlarda çalışmaların ise hızla devam ettiği gözlendi.
143 KÖPRÜ OLACAK
3. Havalimanı’nda, uçakların yanaşarak yolcuları terminale ulaşmasını sağlayacak 143 köprü yer alacak.

Uçuşlarda vatandaşların konforunun çok önemli olduğunu belirten İGA Havalimanları İnşaatı CEO'su Yusuf Akçayoğlu, "Havalimanında yolcu konforu için en önemli unsurlardan birisi yolcunun uçağa intikali ve uçaktan çıkışındaki yaşadığı konfor seviyesi. Maksimum seviyede yolcu köprüsünü terminal binamıza monteleme yönünde dizayn aşamasında en yoğun çalışmaları yapmıştık. Şu anda 114 noktadan aynı anda uçak yanaşması durumunda köprülü servis verebileceğimiz bir durumdayız. 143 tane yolcu köprümüz var, bunların yaklaşık 42 tanesi projeye intikal etmiş durumda. Programına göre hem üretimi hem montajı devam ediyor. 4 tane köprünün montajı bitti."

A 380’E 3 KÖPRÜ YANAŞACAK

Havalimanı’nda, dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus 380’ler için özel hizmet sunulacak. Öncelikle 4 Airbus 380’in aynı anda yanaşabileceği körükler her zaman hazır tutulacak. Ayrıca üst kattaki business ve ekonomi sınıflarına en sağlıklı şekilde hizmet sunabilmek amacıyla uçağa 3 köprü birden yanaşacak. Türkiye’de böyle bir servis hizmeti sunan havalimanı bulunmuyor.

311 KUBBESİ VAR

3. Havalimanı’nda, Acil Pist olarak adlandırılan 1 numaralı pist ve bunun yanındaki taksi yolu da bitti. 2 numaralı pistin hafriyat çalışmalarının da yüze 75-80’i tamamlandı. Ayrıca terminal binasının cephe ve çatısının da biran önce kapatılması hedefleniyor. Terminalde, Mimar Sinan’dan esinlenilerek yapılan 311 kubbe bulunuyor.

3. HAVALİMANI HIZLI TRENİ İÇİN SONDAJ ÇALIŞMALARINDA SONA GELİNDİ 

YAVUZ Sultan Selim köprüsü, 3.Havalimanı, Halkalı Yüksek Hızlı Tren Hattı için sondaj çalışmalarında sona gelindi. 4 aydır süren sondaj çalışmalarının 2 ay daha devam edeceği ardından inşaata başlanacağı belirtildi. 4 milyar 421 milyon 275 bin TL yatırımla hayata geçirilecek olan 63 kilometre uzunluğunda  hızlı tren hattında 19 adet tünel ve 16 viyadük bulunacak.

Haber:Yusuf Zengin-Deniz ZENGİN