Gökyüzü Haberci E-dergisini okumak için tıklayınız

YUSUF ZENGİN

Türk Hava Yolları’nın (THY) tanıtım filmlerinde oynayan başarılı pilotu Safiye Ademoğlu, süt izninde yasal sınırın üzerinde çalıştırıldığı gerekçesiyle THY’deki görevini bıraktı.

Florida Institute of Technology Aviation ile yaptığı eğitim anlaşması kapsamında ABD’de pilot eğitimi alan Safiye Ademoğlu, THY’den istifa etti. 2011 yılında ABD’de başarılı bir eğitim sürecinin sonunda THY kokpitinde yerini alan ve bu süreçte THY’nin tanıtım filmlerinde rol alan Ademoğlu, süt izninde yasal sınırın üzerinde çalıştığı için THY’deki görevini bıraktı.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Yapı Kredi Bankası’nda çalıştığı sırada THY’nin pilot adayı seçimlerini kazanarak kokpite adım atan Ademoğlu, 2011 yılında eğitim için ABD’nin yolunu tuttu. Burada, Kadın Pilotlar Hava Derbisi’ olarak adlandırılan ‘Air Race Classic’ isimli yarışa katılan ilk Türk kadın pilot olma şansına da kavuşan Safiye Ademoğlu, eğitim sürecini başarıyla tamamlayarak THY’de ikinci pilot olarak görev yapmaya başladı.

13-14 SAAT MESAİ HASTA ETTİ!

Ademoğlu, 2016 yılının Eylül ayında doğum iznini kullanmak üzere THY’deki görevini geçici olarak bıraktı. Kasım 2017’ye kadar doğum iznini kullanan Ademoğlu, yeniden görevine döndü. Airporthaber’deki habere göre bu süreçte THY’nin yoğun uçuş programından dolayı bebeğinin süt ihtiyacını karşılamakta zorlanan genç pilot, şirket ile görüşmeler yaparak günde 13-14 saat olan mesai süresinin yasal sınırlara çekilmesini istedi. THY yönetimi genç anne pilotun bu talebini olumsuz olarak değerlendirdi ve Ademoğlu günde 13-14 saat mesai yapmaya devam etti. Bu sırada bebeğini sağlıklı şekilde emziremediği için hem kendisinde hem de bebeğinde sık sık sağlık problemleri ortaya çıkmaya başladı. 33 yaşındaki Safiye Ademoğlu, THY yönetiminin mesai süresi konusunda geri adım atmayacağını düşündüğü için görevinden istifa etti.

SÜT İZNİNDEKİ ANNE GECE UÇMUYOR

Toplu İş Sözleşmesi’ne göre, THY’de süt izinleri, doğumdan sonra ilk aldı ay ücretli, sonraki bir yıl ise ücretsiz olarak kullanılıyordu. Mart ayındaki protokol sonrası ücretsiz doğum izni süresi iki yıla çıkarılırken önümüzdeki sözleşme döneminde bu sürenin üç yıla çıkarılmasının konuşulduğu belirtildi.

Öte yandan süt izninde olan bir uçucu personele ayda en fazla 40 saat uçuş verilebildiği, uçuş zamanlarının ise sabah 08.00 ile 22.00 saatleri arasında planlanabileceği toplu iş sözleşmesinde kesin olarak belirtiliyor.