YUSUF ZENGİN

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından yayınlanan 2019 Yılı Ücret Tarifesi’ne, dış hat yolcu güvenliği adı altında yeni bir vergi kalemi eklendi. Yeni tarifeyle yurtdışına çıkan her yolcudan 1-3 Euro arasında vergi kesilecek.

DHMİ tarafından açıklanan ücret tarifesinde yeni bir vergi kalemi dikkat çekti. Havalimanlarının kategorisine göre değişiklik gösteren yolcu servis tarifesine ek olarak getirilen yolcu güvenlik tarifesi ile yurtdışına çıkan her yolcudan 1-3 Euro arasında vergi kesilecek. Daha önceki yıllardaki tarifede bu kalemde ücretlendirme bulunmuyordu.

İSTANBUL ANKARA İZMİR ANTALYA YOK!

18 Aralık’tan itibaren biletlenen  ve 1 Ocak’tan itibaren gerçekleştirilen bütün uçuşları kapsayacak şekilde kesilecek yeni vergi kalemi DHMİ tarafından işletilen tüm havalimanlarında uygulanacak. Adana, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Kayseri ve Trabzon Havalimanı’nda dış hat yolcularına 3 Euro olarak uygulanacak güvenlik vergisi; Adıyaman, Ağrı, Amasya Merzifon, Balıkesir Koca Seyit, Batman, Bingöl, Bursa Yenişehir, Çanakkale, Denizli Çardak, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Kapadokya, Kars, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Muş, Ordu Giresun, Samsun Çarşamba, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa GAP, Şırnak, Tekirdağ Çorlu, Tokat, Uşak, Van ve yıl içinde dış hat trafiğine açılacak havalimanlarında 1 Euro olarak yansıtılacak. Havayolu şirketlerinin söz konusu vergi kalemini yolcu biletlerine yansıtması bekleniyor.

KİMLER BU VERGİDEN MUAF TUTULACAK?

DHMİ tarafından yayınlanan tarifede güvenlik vergisinden muaf tutulacak uçuşlar da açıklandı. Buna göre arama ve kurtarma, doğal afetler veya insani yardım amaçlı; yardım malzemesi ve personeli ile afetzedeleri ve refakatlerini taşıyan hava araçlarının yolcularına, Resmi ziyaret yapan Devlet Başkanlarını taşıyan özel hava araçlarının yolcularına, ülkemiz kamu kurum / kuruluşlarına ait hava araçlarının yolcularına, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca tarife uygulanmaması bildirilen hava araçlarının yolcularına, Kalkış havalimanına geri dönerek, yeniden kalkış yapan hava araçlarının yolcularına,Teknik iniş yapan hava araçlarının yolcularına (Türkiye'ye giriş yapsalar dahi teknik iniş süresince muaf tutulurlar), Meteorolojik nedenlerle veya havalimanı sistemlerinde / hizmetlerindeki aksaklıktan dolayı; iniş havalimanına inemeyip bir başka havalimanına iniş yapan ve sonrasında kalkış yaptığı DHMİ havalimanına geri dönecek veya planlanan asıl iniş yapacağı DHMİ Havalimanına gidecek hava araçlarının yolcularına, Mütekabiliyet şartıyla yabancı devletlerin askeri hava araçlarının yolcularına, Mütekabiliyet şartıyla yabancı devletlerin diplomatik statülü mensuplarına, İki yaşından küçük (iki yaş dahil) yolculara,  Hava yolu taşıyıcılarının ekip listesinde yer alan uçuş ekibi (pilot, uçuş mühendisi, kabin görevlisi ve teknisyen) ile yedek ekibine, Uçuşun devamında uçağı teslim alacak veya teslim ederek pas biletle göreve giden-dönen uçucu ekibi vergiden muafiyet tanındı.