YUSUF ZENGİN

TAV Güvenlik Genel Müdürü Turgay Şahan, 3. Havalimanı’nda görev alacak güvenlik personelinin yetiştirilmesi konusunda eğitim desteği sunduklarını belirterek, personel desteği de verdiklerini ve bu doğrultuda 14-15 yıllık gibi tecrübeli TAV güvenlik personellerinin 3. Havalimanı’nda istihdam edileceğini söyledi.

TAV Güvenlik Genel Müdürü Turgay Şahan, BloombergHT’de güvenlik uygulamaları ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dünyada 90 milyar dolarlık bir güvenlik sektörü pastası bulunfuğuna dikkat çeken Şahan, “Avrupa’da 37-40 milyar dolarlık bir güvenlik sektörü var. Türkiye’de ise 2 milyar doların üzerinde bir güvenlik sektörü pastasından söz edebiliriz. Bu rakamlar her yıl yüzde 9-11 arasında artış gösteriyor. Güvenliğe ihtiyaçtan çok bakış açısı değişti. Bu da güvenlik sektörüne olan ilgiyi artırdı.” dedi.

3. HAVALİMANI’NA DESTEĞİ SÜRDÜRÜYORUZ

Turgay Şahan, havalimanlarının güvenlik uygulamalarının en üst çıtasının bulunduğu yerler olduğuna dikkat çekerek, TAV Güvenlik olarak kendilerinin de havalimanı güvenliği alanındaki tecrübelerini diğer alanlara taşımaya karar verdiklerini bildirdi. 14-15 yıllık tecrübeli personellerin İstanbul Havalimanı’na geçeceğini anlatan Şahan, “İstanbul Havalimanı’nda göreve başlayacak personelin eğitimi konusunda da işbirliği halindeyiz. Eğitimlerimiz sürüyor.” diye konuştu.

4500 GÜVENLİKÇİYLE HİZMET SUNUYOR

Şahan, TAV’ın 21 ülkede 76 havalimanında, Türkiye’de ise 5 havalimanı faaliyet gösterdiğini söyledi. “Türkiye’de güvenlik hizmeti sunarken diğer havalimanlarında ise çözüm ortaklığı hizmeti sunuyoruz.” diyen Şahan, “Yurtdışında güvenlikle ilgili danışmanlık yapıyoruz. Türkiye’de 5 havalimanında toplam 4500 güvenlikçi çalıştırıyoruz. Dışarıdaki güvenlik hizmetlerimizle birlikte bu sayı giderek artacak.” şeklinde konuştu.

Turgay Şahan, Türkiye’de 1400’e yakın güvenlik şirketi bulunduğunu ve 1,4 milyon sertifikalı güvenlik elemanı olduğunu kaydetti. Şahan, “Ancak bunların 310 bini istihdam edilebiliyor. Bekçi diye tabir edilen profesyonel olmayan özel konut ve alanlardaki sertifikasız güvenlikçilerin de yerine kimlikli güvenlikçilerin istihdam edilmesiyle bu sayı 500 binlere gelecek.” dedi.

GÜVENLİK ELEMANI 120 SAAT EĞİTİM ALIYOR

Şahan, devlet politikaları doğrultusunda 120 saatlik bir eğitimle güvenlikçi adayı olunduğunu belirterek, “Sonra da İçişleri Bakanlığı’nın sınavlarına girip sertifikanızı alıp güvenlikçi oluyorsunuz. Ama alan eğitimleri de var. Örneğin havalimanlarında 90 saatlik havalimanı güvenliği eğitimi veriyoruz. Ayrıca bu eğitimler de yenileniyor. Yani bu eğitimlere 90 saat daha eklenerek toplamda 230 saatlik bir eğitim veriliyor.” diye konuştu.