Daniel Oduber Quirós Uluslararası Havaalanı ( İspanyolca : Aeropuerto'dan Internacional Daniel Oduber Quirós ) ( IATA : LIR , ICAO : MRLB ) olarak da bilinen, Liberya Uluslararası Havaalanı , dört biridir uluslararası havaalanları içinde Kosta Rika . Havaalanı şehrinde bulunan Liberya içinde Guanacaste ili . Bu Pasifik kıyıları ve Batı Kosta Rika ziyaret edenler için bir turizm merkezi olarak özel olarak hizmet vermektedir. Havaalanı için adlandırılır Daniel Oduber Quirós 1978'e kadar 1974 den Kosta Rika başkanı olarak görev.

Daniel Oduber Quirós Uluslararası havaalanı ülkenin ikinci ve olan Orta Amerika 'nın altıncı en işlek havaalanı. 2016 yılında Liberya Uluslararası Havaalanı 1.146.163 yolcu, 2015 ile karşılaştırıldığında bir% 30.5 artış bildirdi.
İlinde bir havaalanı fikri Guanacaste başlangıçta hükümeti sırasında şekillenmiştir Daniel Oduber Quirós (1974-1978). Havaalanı başlangıçta Daha sonra "Aeropuerto'dan Tomas Guardia" adlı olacaktır. Nedeniyle içeri inşa edildiğini alanın adının, "Llano Grande" adlı ve aldığı soyadı o eski cumhurbaşkanı dedir Daniel Oduber Quiros , Guanacaste ili için yaptığı çalışmalarla onuruna. Ancak, çoğu insan "Liberya Uluslararası Havaalanı" diyoruz.

Ekim 1995 yılında havalimanı uluslararası havalimanı olarak yeniden açıldı. Operasyonların bu yaygınlaşmasını desteklemek için pist kaldırım redone ve özel iniş ışıkları monte edildi. Ayrıca bir itfaiyeci istasyonu uymak eklendi FAA ve uluslararası düzenlemelere. Genişleme ürkekti ticari havayolu gelen ilk tepkiler; Ancak bir yıl sonra havaalanı biri neredeyse her gün tek haftalık charter uçuş sahip olmaktan çıktı.

2006 yılında havaalanının artan talebi yönetmek için, beş ila sekiz uçaklardan asfalt park kapasitesini artırmak ve paralel taksi yolu yapımı için fon ayrılan hükümet ve yerel turizm odası panoları. Ancak hükümet açıkça çözümler sadece geçici ve özel bir şirket genişletmek ve gelecekte havalimanının işletme sözleşmeli gerekir ki olduklarını yaptı. Ayrıca 2007 yılında yeni bir bekleme alanı ve havaalanı sayaçları açıldı, havaalanı sonra yıllık 180,000'den fazla ziyaretçi alarak oldu.

Genişletilmiş uç ve yeni operatör
Kosta Rika hükümeti yanı sıra yaklaşık bir yeni terminal binası ve ilişkili landside tesisleri,, finans tasarımı inşa etmek ve işletmek için CORIPORT, SA, 20 yıllık imtiyaz verildi 36.000 m 2 havalimanı arazi (390.000 sq ft) şu anda işgal varolan terminal ve ilişkili tesisleri tarafından. CORIPORT hissedarları da projenin operatörüdür MMM Havacılık Grubu, Emperador Pez Espada SRL, Inversiones Cielo Claro LTDA, Cocobolo Inversiones SRL ve ADC & HAS Havaalanları Dünya Çapında arasındadır.

Kapsayan yeni terminal binası, yaklaşık 23.000 m 2 (250,000 sq ft), hem mevcut tesisin üzerinde verim ve kapasite artıran çağdaş bir dizayna sahiptir. İnşaat 19 Ekim 2010 tarihinde başlamış; Terminal terminalin 2012 daha da genişletilmesi Ocak 2017 de başlayan ve Kasım tamamlanan 12 Ocak açtı Havaalanı 5 yeni havayolları almak için genişleme kapasitesi ekler.