Hurda uçaklar nihayet satışa çıkacak!

YUSUF ZENGİN

Atatürk Havalimanı’nda çürümeye terkedilen uçaklarla ilgili nihayet sevindirici bir gelişme yaşandı. Belli bir süre içerisinde alınmayan uçakların hurdaya ayrılarak satışa çıkarılması kararlaştırıldı.

İstanbul Havalimanı’ndaki uçakların tam kapasite ile hizmet vermeye başlamasının ardından ticari uçuşlara kapatılan Atatürk Havalimanı apronunda bulunan sahipsiz, hacizli, uçuş ömrünü tamamlamış uçaklar için beklenen düzenleme hazırlandı. Yapılan düzenlemeyle havaalanlarında altı aydan fazla süreyle bekleyen ve ilgili havaalanı işleticisi tarafından tespit edilen hava araçları Genel Müdürlüğe yazılı olarak bildirilecek.

30 GÜN SÜRE VERİLECEK

Yeni Şafak’ın aktardığı habere göre Genel Müdürlük, havaalanlarında altı aydan fazla süreyle bekleyen ve sahipleri tarafından alınmayan Türk siciline kayıtlı hava araçlarının maliklerine ve/veya işleticilerine konma-konaklama ücretleri ile vergi borçlarının ödenmesini, hava aracının bulunduğu havaalanından kaldırılmasını ve bütün bu işlemleri otuz gün içerisinde tamamlaması gerektiğini tebliğ edecek.

RAPOR DÜZENLENECEK

Bu süre tebliğ tarihinden itibaren başlayacak, hava aracının sahibi ya da işleticisi tarafından detaylı gerekçeleriyle birlikte Genel Müdürlüğe süre uzatma başvurusu yapılması halinde hava araçlarının kaldırılması için verilen süre altmış güne kadar da uzatılabilecek.

Havaalanından kaldırılması istenilen hava aracının kaza dışında bir sebeple havaalanında kalması halinde Genel Müdürlük uzmanlarından ve ihtiyaç duyulması halinde ilave uzmanlardan Genel Müdürlük tarafından Hava Aracı İnceleme Ekibi oluşturulacak ve bu ekip hava aracının fiili ya da itibari harabiyete uğrayıp uğramadığına dair bir rapor düzenleyecek.

Kayıtlı hava aracının fiilî harabiyete uğradığına dair rapor verilmesi halinde, ilgili hava aracı hurdaya ayrılacak.

İLAN İLE SATIŞA ÇIKARILACAK

Hurdaya ayrılan hava araçları, Genel Müdürlüğün ruhsatlandırdığı havaalanı işleticisi tarafından ayrıştırılmaksızın bütün donanımları ile birlikte ilan yoluyla duyuru yapılmasını müteakip açık artırma usulü ile satılarak, bedelden konma-konaklama bedeli alınmaksızın ilan, terkin ve satışa ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan bedel Genel Müdürlüğün emanet hesabına yatırılacak.