#7 gün 24 saat sigorta hizmeti  Merka Anadolu sigorta

Yusuf ZENGİN

#Eskişehirli TEİ’nin ürettiği T700-TEI-701D motoru görkemli bir törenle TUSAŞ’a teslim edildi. Türkiye’de üretilen ilk helikopter motoru olması açısından havacılık tarihine geçen motor, Genel Maksat Helikopteri Programı kapsamında T-70’lere güç verecek.

Havacılık alanında göğüsler kabarmaya devam ediyor. Genel Maksat Helikopteri Programı (GMHP) kapsamında T-70 helikopterlerine güç verecek ilk 4 T700-TEI-701D model turboşaft motor, Eskişehir’de TEI tesislerinde düzenlenen tören ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ)’ye teslim edildi. Sikorsky tasarımı S70’lerin Türkiye için geliştirilen T70 modeline takılacak motor, aynı zamanda Türkiye’de üretilen ilk helikopter motoru olması açısından havacılık sanayi tarihine de altın harflerle yazıldı. TEI; nihai kullanıcılara servisten yedek parçaya kadar birçok alanda katma değerin ötesinde destekler sağlayacak. T700-TEI-701D motorların yaşam ömrü ise, yaklaşık 30 yıl.

ÜLKELERLE SOLUKSUZ İHRACAT

Proje sayesinde uluslararası alanda TEI’nin Avrupa, Orta Doğu ve Asya coğrafyalarında yer alan 20’nin üzerinde ülke envanterindeki T700 ailesi motorlarına servis, bakım, onarım, revizyon, eğitim, teknik destek hizmeti verme hakkı bulunması münasebetiyle Türkiye’den katma değeri yüksek, nitelikli mühendislik ve teknik destek hizmetleri ihracatı yapılabilecek. Gelecekte yurt dışındaki ülkelerin TUSAŞ T70 helikopterini almak istemeleri ve kullanılacak motor olarak T700-TEI-701D isim plakalı motoru tercih etmeleri durumunda TEI üretimi motorların yurt dışına ihraç edilebilme imkânı da doğabilecek.

VİTES 2020’YE TAKACAK

2020 yılından itibaren hızlı bir ivme ile başlayıp 2025 yılının sonuna kadar devam eden üretim süreci içinde TEI’de T700-TEI-701D turboşaft motorlarının Seri İmalat Fazı’na geçilmiş olacak ve ilerleyen zaman içinde haftada 1 motor üretebilme kapasitesine erişilecek. Böylelikle 236 adedi kesinleşmiş sipariş ve 12 adedi opsiyonel yedek motor olmak üzere toplamda 248 adet T700-TEI-701D motorun üretimi TEI tarafından gerçekleştirilmiş olacak.

İLK ÜÇE GİRECEK

Öte yandan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, iş birliği portföyünü limitsizleştirmeye devam ediyor. Kanada bazlı şirket AIOLOS Mühendislik ile “Büyük Ses Altı Rüzgâr Tüneli Anlaşması” Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in teşrifleriyle TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Nas ve AIOLOS CEO’su Steve Hills tarafından imzalandı. TUSAŞ’ın tesislerinde kurulacak olan tesisin dünyanın en iyi 3 ses altı rüzgâr tünelinden biri olması hedefleniyor. AIOLOS Mühendislik CEO’su Steven Hills ve Prof. Dr. Temel Kotil arasında imzalanan “Büyük Ses Altı Rüzgâr Tüneli”nin 2023 yılına kadar hizmete girmesi hedefleniyor. Tünelin öncelikli olarak Türkiye’de ardından tüm dünyada havacılık, savunma, otomotiv, çevre ve şehircilik sektörlerine hizmet etmesi bekleniyor.