İstanbul Havalimanı Yeni Dönem Operasyonlarına Hazırlanıyor

İstanbul Havalimanı Yeni Dönem Operasyonlarını Gökyüzü Haberci Dergisi için anlattı.


İstanbul Havalimanı olarak benzersiz mimarimiz, güçlü alt yapımız, üstün teknolojimiz ve sunduğumuz üst düzey yolculuk deneyimiyle, ülkemize, havacılık sektörümüze, paydaşlarımıza ve yolcularımıza vaadimizi gerçekleştirme yolunda önemli bir eşikteyiz. Bu eşik, tüm dünyayı olumsuz etkileyen ve ülkemizde de hissedilen Koronavirüs pandemisidir. İstanbul Havalimanı’nın hemen her yerine yerleştirdiğimiz el dezenfeksiyonu noktaları, terminal binasındaki dezenfeksiyon çalışmaları, personellerimize verdiğimiz eğitimler, termal kamera kontrolleri, taşıma araçlarındaki dezenfeksiyon çalışmaları, son olarak da kontuarlar ve pasaport kontrol noktalarındaki kırmızıçizgi uygulaması ile Korona Virüs tehlikesine karşı gereken hassasiyeti azami ölçüde gösterdik. Koronavirüs salgını sonrası değişecek dünya düzenine de “önce insan sağlığı” anlayışımızla nitelikli değişimler yaparak uyum sağlayacağımızı vurgulamak isteriz. İstanbul Havalimanı olarak yolcularımızı tekrar terminalimizde ağırlayacağımız, operasyonlarımızın hızla devam edeceği normalleşme sürecinde; bilimsel temelde şekillenecek ve ‘güvenli seyahat’ ilkesinin başta olacağı büyük önlemlerin hazırlığı içerisinde olduğumuzu da özellikle vurguluyoruz.

Ocak 2020’den itibaren Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Koronavirüs (COVID-19) salgınından etkilenen sektörlerin başında havacılık gelmektedir. Salgın, ekonomiyi, toplumu ve bizlerin günlük hayatını hızla değiştirirken, seyahat alışkanlıklarımızı da farklı bir noktaya getirdi. Turizm sektörünün sezon açılışının ertelenmesi, yurt içi ve dışı seyahatlerin durdurulması, uluslararası pek çok kültürel, sportif faaliyetlerin ve birçok sektörel fuarın iptal edilmesi tüm sektörleri olduğu gibi bizi de olumsuz etkilemiştir.

Havacılık sektörü Covid19 kaynaklı sıkıntılı bir dönem yaşasa da şundan eminiz ki; gelecek günlerde Türk havacılık sektörü çok daha ivmeli şekilde büyümesine devam edecek ve bugünleri de el ele vererek atlatacaktır. İnsanların ilk kez evlerine haftalarca kapanmasının ardından güven ortamının oluşması durumunda tekrar eski alışkanlıklarına dönmesi çok zaman almayacaktır. Havacılık sektörü, geçmişte olduğu gibi bu tür krizlerden her zaman güçlenerek çıkmasını bilmiştir.

İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İGA olarak yolculuk deneyimi noktasında sürekli kendimizi yeniliyoruz. Hâlihazırda 3. pist çalışmalarımız sürüyor. Operasyonel olarak önemli avantajlar sağlayacak bu yeni pistimizi 18 Haziran’da hizmete alacağımız 3. bağımsız pistin uçuşa hazır olacağına dair başvuru, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne resmi olarak yapıldı. 18 Haziran’da hizmete alınacak 3. bağımsız pist ile İstanbul Havalimanı, bu sayıda pist ile bağımsız paralel operasyon yapabilen Türkiye’de ilk, Avrupa’da Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndan sonra ikinci havalimanı olacak. İstanbul Havalimanı Terminali’nin doğusunda yer alan 3. pistin faaliyete geçmesi ile birlikte iç hat uçuşlarındaki mevcut taksi sürelerinde yaklaşık yüzde 50 oranında bir azalma yaşanacak. Yapılan simülasyonlara göre ortalama uçak iniş süresi 15 dakikadan 11 dakikaya inecek, ortalama uçak kalkış süresi ise 22 dakikadan 15 dakikaya inmiş olacak. Hava trafiğinin çok yoğun olduğu havalimanlarındaki sıkışıklığı hafifletmeyi amaçlayan, ikinci “End-Around Taksi Yolu” da yeni pist ile birlikte hizmete girecek. Böylelikle aynı anda iniş kalkış yapılan İstanbul Havaliman’ında, uçakların yerdeki hareketlerinde kısıtlama olmayacak.

Diğer 2 bağımsız pistler gibi CAT III (kategori 3) olarak hizmet verecek üçüncü pist faaliyete geçtiğinde İstanbul Havalimanı, 3 bağımsız pist ve yedek pistlerle 5 adet operasyonel piste sahip olacak. Yeni pist sayesinde hava trafik kapasitesi saatte 80 uçak kalkış-iniş sayısından en düşük 120’ye çıkarken, hava yollarının slot esnekliği de artacak. Yeni pist ile birlikte günlük olarak ortalama 2 bin 800’den fazla iniş kalkışa izin verebilecek kapasiteye ulaşılabilecek.

İlk günkü heyecanımızla, yolcularımızı yeniden karşılamak için can atıyoruz. Bu heyecanı o kadar yoğun yaşıyoruz ki, her alanda büyüyen, birbirinden önemli projeleri hayata geçiren, yaptığı yatırımlarla sadece bölgesinde değil, küresel planda ana oyun kuruculardan biri haline gelen Türkiye olarak, adeta kabımıza sığamayacağımız günlerin yakın olduğunu biliyoruz…

İstanbul Havalimanı Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı yatırımı ve ülkemizin en önemli ekonomik varlığıdır. Ülkemizin gelişmesinde lokomotif güç olacaktır. İstanbul Havalimanı’nın, Türkiye’nin dünyaya armağan ettiği gurur markalarından biri olması hedefiyle, yolumuzda emin adımlarla ilerliyoruz.

Kadri Samsunlu kimdir?

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA’nın CEO’su Kadri Samsunlu kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, evli midir, hangi okuldan mezundur?

Samsunlu, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünden 1991 yılında mezun oldu, işletme yüksek lisansını Missouri Üniversitesinde tamamladı. Çalışma hayatına mali analist olarak başlayan Samsunlu, 1995- 2006’da çeşitli yatırım şirketlerinde genel müdür ve yönetim kurulu üyesi sorumluluklarını üstlendi. Samsunlu, 2006 itibarıyla 3 yıl boyunca Romanya ve Türkiye’de yatırım ve kurumsal finansman danışmanlığı yaptı, 2009 yılından itibaren de enerji, inşaat, turizm, gayrimenkul, deniz yolu taşımacılığı ve havalimanı işletmeciliği sektörlerinde üst düzey yönetici olarak görev aldı.