TAMAY ZENGİN
Kuruluş tarihinden günümüze kadar aynı isimle faaliyet gösteren Dünya’nın en eski hava yolu KLM, 7 Ekim’de 100. yılını kutlamaya hazırlanırken, KLM 100 koleksiyonu ile personel üniformasını ve uçaktaki deri koltuk başlıklarını geri dönüştürüyor.
Dünya’nın lider hava yolu şirketlerinden KLM, 100 yıl önce 7 Ekim 1919’da Dünya’nın ilk ticari hava yolu şirketi olarak kuruldu. 100 yıllık hikayesinde birçok ilki barındıran KLM, sürdürülebilirlik politikasıyla personel üniformalarını, uçak koltuklarındaki deri başlıkları, pet şişeleri yeniden kullanım ve geri dönüşüm ile değerlendiriyor. Gelecekte, atıkların %100’ünü yeniden kullanmayı ve geri dönüştürmeyi hedefliyor.
KLM kadın üniforması
Sık kullanım ve yüksek kalitede üretilen KLM kadın üniformaları yenilenirken, eski üniformalardan el çantaları, diz üstü bilgisayar kılıfları, bavul etiketleri, anahtarlıklar ve cüzdanlar gibi ürünler yapılabiliyor.
Deri koltuk başlıkları
Doğal malzemelerden üretilen ekonomi sınıfındaki deri koltuk başlıkları düzenli olarak değişiyor. Eski başlıklardan ise, pasaport kılıfları, gözlük kutuları, el çantaları ve daha fazlasını geri dönüşüm şirketi Circulairinbedrijf, yenilikçi teknikler kullanarak yapıyor. Geri dönüşümü olan KLM Cargo uçak lastikleri ise sağlam bir çanta sapı olarak kullanılıyor.
Circulairinbedrijf, fiziksel veya zihinsel engelli kişilerin iş hayatına katılmasına yardımcı oluyor. Çeşitli projeler ve ürünler üzerinde çalışarak onların piyasa ile tanışmasını sağlıyor.

Etiketlerde binlerce hikaye var

Ürünlerin etiketleri ise “Bu üniformanın kumaşı sayısız uçuş süresine sahip, yıllarca süren güzel bir görev yapmış ve binlerce özel insanla tanışmış” yazan bir yıkama etiketi içeriyor.

Bir Dilek Tut!

KLM100 koleksiyonundaki gelirin bir kısmı ‘Bir Dilek Tut’ vakfına bağışlanıyor. Hayati tehlike taşıyan bir hastalıkla mücadele eden 3-18 yaş arası çocukların, kalplerinde yaşattıkları dileklerin gerçekleşmesine destek oluyor.

100. yıl hatırası olan tüm ürünler özel KLM100 logosunu taşıyor. Ürünler shop.klm.com/nl_en/klm-100-years.html sitesinden satın alınıyor.