Pompeo: ABD-Çin müzakereleri konusunda iyimserim

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün, ABD-Çin ticaret müzakerelerinden iyi bir sonuç alınacağı ve iki ülkenin “birlikte gelişip refaha kavuşacağı” konularında iyimser olduğunu söyledi.

Pompeo, Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) video konferans yoluyla yaptığı konuşmasında, “İki ülke arasında, yani iki süper ülke arasında anlaşmazlıkların kaçınılmaz olduğunu söylüyorlar. Biz bunu görmüyoruz. Birlikte çalışabileceğimiz alanlar bulmak istiyoruz.” dedi.

ABD-Çin ticaret müzakerelerinin bir sonraki turuna değinen Pompeo, Çin heyetinin iyi karşılanacağını ve her iki tarafın da “bu müzakerelerden iyi bir sonuç alınacağı” konusunda iyimser olduğunu belirtti.

ABD-Çin ticari anlaşmazlıklarının çözülmesi konusunda yürütülen çalışmalarda herhangi bir atılım yaşanıp yaşanmayacağına dair bir soruya cevap ceren Pompeo, bütün sorunların yapıcı bir şekilde ele alınabileceğini ümit ettiğini dile getirdi.

Pompeo, “Yapılmakta olan görüşmelerin ve müzakerelerin önüne geçmek istemiyorum. Yapılması gereken çok iş var” şeklinde konuştu.

Pompeo ayrıca, “ABD ve ABD halkı için olduğu gibi, Çin ve Çin halkı için de parlak bir gelecek olacağından çok eminim” ifadelerini kullandı.

Pompeo, ABD hükümetinin kapanması nedeniyle Davos planını iptal etmişti.

Washington yönetiminin geçen sene milyarlarca dolar değerindeki Çin mallarına ek gümrük vergisi uygulaması, Çin’den karşılık önlemlerine neden olmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen Mart ayında Çin’e karşı ek gümrük vergisi planları açıklamasından bu yana iki ülke arasında birkaç kere müzakere gerçekleştirildi.

Çin ve ABD liderleri arasında, Aralık ayında Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te yapılan görüşmede, ek gümrük vergisini durdurarak, ticari anlaşmazlıkları müzakereler yoluyla çözme konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin ticaret müzakereleri için 30-31 Ocak günlerinde ABD’yi ziyaret edeceği duyurulmuştu.

 

Çin Uluslararası Radyosu