Rüya uçağı rüzgar gülleri karşıladı!

YUSUF ZENGİN

Türk Hava Yolları’nın (THY) rüya uçağı Boeing 787-9 Dreamliner, bugün İstanbul’a geldi. Rüya uçağı, İstanbul Havalimanı’na inişinde ise uçuş emniyetini tehdit eden rüzgar türbinleri (rüzgar gülü) karşıladı.

Havalimanı etrafında yer alan ve uçuş emniyetini tehdit eden rüzgar türbinleri hala kaldırılmadı. İGA yetkilileri ise henüz açılmayacak 3. pisti tehdit eden rüzgar türbinlerinin, 2019 başında kaldırılmaya başlanacağını söylemişti. İşte uçuş emniyetini tehdit eden o rüzgar gülleri, bugün THY’nin rüya uçağının İstanbul Havalimanı’na inişinde de hâlâ yerinde duruyordu.

UÇUŞ EMNİYETİ TEHDİT ALTINDA!

29 Ekim 2018’de 2 pistiyle 1. Faz’ı açılan İstanbul Havalimanı çevresindeki rüzgar türbinlerinin (Rüzgardaki kinetik enerjiyi mekanik enerjiye çeviren devasa makinalar) 2019’da kaldırılacağı sözü verilmişti. Ancak hâlâ rüzgar güllerinin kaldırılmaması, gözleri uçak iniş kalkışları nedeniyle uçuş emniyetine çevirdi. İstanbul Havalimanı, ağaç katliamı ve ekolojik tahribat iddialarının ardından yıllar önce rüzgar enerjisi engeliyle karşılaşmıştı.

Tayakadın Köyü’ne yapılması 2012’den beri gündemde olan rüzgar türbinlerinin, havalimanına inip kalkacak uçakların rotasında olduğu anlaşılmıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ağaçlık alanlarıyla bilinen Tayakadın’daki santral alanının taşınmasını isteyince, işadamı Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Fina Enerji yeni bir santral sahasına aramaya başlamıştı.

SÖKÜM İŞLEMİ 2019 BAŞINDA YAPILACAKTI!

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA’nın CEO’su Kadri Samsunlu ise rüzgar türbinlerinin İGA ortakları tarafından satın alındığını açıklamıştı.Rüzgar türbinlerinin söküm işlemini 2019’un başında yapılacağına dikkat çeken Samsunlu, “Bu türbinler, özellikle inşa edilecek üçüncü pist doğrultusunda yer alıyor. Bu yüzden Rüzgar Enerjisi Santralleri, başka bir noktaya konularak hizmet verecek. Bu konuda rüzgar türbinleri sahipleri ile anlaşma sağlandı” dedi.