YUSUF ZENGİN

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA), 'THY pilotunun taksi süresini azaltmak için kestirme yolu tercih etmesi nedeniyle direğe çarpma kazasının yaşandığı' iddialarının doğru olmadığını açıkladı.

TALPA’dan yapılan açıklamada, pilotun taksi süresini azaltmak istemesinin kazaya sebebiyet verdiği iddialarının gerçekleri yansıtmadığı belirtildi.

TALPA’nın basın açıklaması ise şöyle:

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Havalimanı’nda B777-300ER uçağı kanadının, taksi esnasında direğe çarpma olayı yaşanmıştır.
Konu hakkında detaylı incelemeler devam ederken, olayla ilgili basında yer alan “ Pilot, taksi süresini kısaltmak için ‘kestirme’ yolu tercih etti” şeklindeki haberler, çok erken, doğru verilerden uzak ve gerçekleri yansıtmayan mahiyettedir.

Her türlü hava aracı olayları ile ilgili inceleme ve değerlendirmeler sonuçlanmadan yapılan, zamansız ve profesyonel olmayan açıklamalar maalesef kamuoyunda yanlış algılara sebep olmaktadır. Bu tür olayların incelenmesinde amaç suçlu aramak değil, süreçte gözden kaçan konuları bulup onlara tedbir alarak bir daha aynı olayların yaşanmasını önlemektir.
Pilotlarımız, bir uçuş operasyon sürecinin emniyetle yürütülmesinde birçok girdiyi yöneterek görev yapmaktadırlar. Bu görevleri icra ederken her yıl taşıdıkları milyonlarca insanın sorumluluğunu bir an bile unutmadan mesaisi normal insan doğasına aykırı bir görevi yerine getirmektedirler.

Yapıcı eleştirilere tüm meslektaşlarımızın açık olduğu halde, mesleki konuda uzman olan kurumlara danışılmadan, zamansız ve doğru verilere dayanmadan yapılan haberlerin haksız ve yersiz olduğunu değerlendirmekteyiz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.