Unifree – İGA ortaklığı sona erdi!

Gökyüzü Haberci E-dergisini okumak için tıklayınız

İstanbul Yeni Havalimanı’nda dün gece şok bir gelişme yaşandı. Bir süredir gergin olan havalimanının duty free’lerini işletecek Unifree – Heinemann ile ana işletmeci İGA’nın ortaklığı sona erdi. Havalimanının açılışı öncesinde yaşanan bu olayın ardından nasıl bir yol izleneceği merakla bekleniyor.

2015’TE ORTAKLIK İMZALANMIŞTI

İşletmeci İGA ile Türk Unifree ve Alman Heinemann arasında 2015’te dünyanın en büyük duty free yani gümrüksüz satış mağazası anlaşması imzalanmıştı. Toplam 500 milyon Euro’luk anlaşma ile havalimanının gümrüksüz satış mağazalarının işletmesi Unifree-Henimann tarafından gerçekleştirelecekti. Anlaşmanın toplam süresi de 25 yıl olarak belirlenmişti.

150 MİLYON EURO’LUK TEMİNAT MEKTUBU VERİLDİ

Anlaşma sonrasında Unifree ve Heinemann toplam 150 milyon Euro’luk teminat mektubunu İGA’ya verdi. Ancak geçtiğimiz eylül ayında ilginç bir gelişme yaşandı. İGA teminat mektubunu nakde çevirdi. Bu paranın 125 milyon Euro’su Vakıfbank’tan, kalanı da Garanti Bankası’ndan temin edildi. O dönem teminat mektubunun nakde çevrilmesinin nedeni artan inşaat maliyetleri olarak yansıtıldı.

Bu gelişmeler üzerine mağazalardaki inşaat çalışmaları Unifree ve Heinemann tarafından durduruldu. Yaklaşık 1 hafta süren görüşmelerin ardından taraflar tekrar el sıkıştı. Mağaza inşaat çalışmaların yeniden başladı.

BUNDAN SONRA NE OLACAK

Uzmanlar, duty free satışlarının bir havalimanının en önemli gelir kalemlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, İGA’nın bu işi ya kendi üzerinden veya başka şirketler üzerinden yapabileceğine dikkat çekiyor. Unifree ve Heinemann’ın ise 150 milyon Euro’luk teminat mektubuna ek olarak mağaza yatırımlarına ve ekiplerinin 3 yıllık çalışması için 200 milyon Euro’yu İGA’dan talep ettiği Kokpit.aero’ya ulaşan bilgiler arasında.

PATRONLAR PAZARTESİ GÜNÜ TOPLANIYOR

İGA ve Heinemann – Unifree arasındaki duty free ortaklık anlaşması, 21 Ocak 2015 tarihinde imzalanmıştı.

Kaynak: www.kokpit.aero – ÖZEL