Volkanik küllerin uçaklara etkisi anlatıldı!

YUSUF ZENGİN

Türkiye’nin ilk ve tek havacılık dergisi 19 yaşında News of Sky E- Dergimizi ayda en az 500 bin kişi okuyor.

Reklam ve reklam haber için gokyuzuhaberci1@gmail.com

Gökyüzü Haberci E-dergisini okumak için tıklayınız

İngiliz Rolls Royce firması, Avrupa Bölgesel Havacılık Emniyet Grubu RASG-EUR Toplantısı’nda yanardağ patlaması sonucu hava sahasına yayılan volkanik küllerin uçaklara olası etkilerini araştıran bir sunum gerçekleştirdi.

Avrupa Hava Seyrüsefer Planlama Grubu’nun (EANPG) 60., Avrupa Bölgesel Havacılık Emniyet Grubu RASG-EUR’un ise 7. toplantısı 26-30 Kasım’da Paris’te ortak oturumla gerçekleştirildi.

Toplantının 26-27 Kasım’daki gündem maddelerinin SHGM Genel Müdür Yardımcısı ve RASG-EUR Başkan Vekili Haydar Yalçın ile EANPG Başkanı Phil Roberts eş başkanlığında görüşüldüğü toplantıya, ICAO Avrupa Kuzey Atlantik bölgesine kayıtlı 39 ülkeden temsilcileri katıldı.

Hava Seyrüsefer Daire Başkanı Gaye Betül Doğan’ın da katıldığı toplantıya, EUROCONTROL,  ECAC, AB Komisyonu, EASA, ACI Avrupa gibi Avrupa’da yerleşik uluslararası havacılık kuruluşlarının yanısıra ABD FAA ile IATA, CANSO, IFATCA, IFALPA, IAC gibi bölgesel kuruluşlar ve AIRBUS adına 112 temsilci katılım sağladı.

VOLKANİK KÜLLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

RASG konularının görüşüldüğü ilk iki günkü toplantıda; RASG bünyesinde yapılan çalışmalar sonucunda ortaya konulan karar ve tavsiyeler üzerinde görüşmeler yapılmış ve EANPG & RASG Ortak Grubu tarafından karara bağlanmıştır. Toplantıda ayrıca, İngiliz Rolls Royce firması da yanardağ patlaması sonucu hava sahasına yayılan volkanik küllerin uçaklara olası etkilerini araştıran bir sunum gerçekleştirmiştir.