Türkiye'nin Markası marmaray
TÜRKİYE MARKASI MARMARAY !...
Tarihte ilk defa, Avrupa ile Asya'yı birbirine demiryolu ile bağlayan Marmaray; 29 Ekim 2013'te hizmete açıldı. Marmaray'ın tarihi gelişimi 1860 yılında Sultan Abdülmecit ve 1902 yılında Sultan 2. Abdülmecit tarafından boğaz geçişi hakkında yapılan çeşitli tasarılarla başlamaktadır . İstanbul'da, iki kıtayı bir araya getiren; büyük, kentsel demiryolu hattı projesinin en önemli parçasını oluşturan Marmaray, hali hazırda dünyanın en iddialı ulaştırma altyapı projelerinden biridir. , toplam uzunluğu 76 km olan bütün hattın, 1,4 km denizaltı tüneli olmak üzere, 14 km'lik kısmını Marmaray oluşturmaktadır.Gidenleriniz görmüştür. Marmaray'ın Avrupa yakasındaki ilk istasyonu olan Kazlıçeşme İstasyonu ,günün her saati inanılmaz bir talep almaktadır. Sabah ve Akşam adeta vagonlarda yer bulunmamaktadır.
Marmaray ile birlikte, iş ve normal hayatın akışında insanların zaman tasarrufundan elde edecekleri değerin bir hayli yüksek olduğu görünmektedir. Söz konusu değerler, 10 yıllık süre zarfında ve yıllık ortalama olarak, 288 milyon TL olarak hesaplanmıştır.
Türkiye 2012 yılında, 55 milyar dolar enerji ithalatı yapmış olup, enerji harcamaları açısından, toplu taşıma sistemlerinin avantajları göz önüne alındığında, Marmaray'ın enerji tasarrufu açısından kayda değer olumlu etki yaratacağı aşikardır. Enerji tasarruflarının değerini tespit etmek için, Marmaray'ı kullanan yolcuların, kullandıkları taşıma modları tahmin edilip, söz konusu taşıma modlarının yakıt tüketimi hesaplanarak, parasal değere çevrildiğinde yıllık ortalama 48 milyon TL değerinde enerji tasarrufu elde edileceği saptanmıştır. Marmarayın kullanımıyla yıllk ortalama 25.000 aracın başka hatlara yönleneceği hesaplanmaktadır
İstanbul'da 2012 yılında, 247 ölüme ve 268 bin yaralanmaya sebep olan 15.000 trafik kazası meydana gelmiştir. Ayrıca, her sene bu yaşanan trafik kazalarından ötürü 1,4 milyar TL'lik zarar meydana gelmektedir. Marmaray'ın devreye girmesi sonrası, kazalardan elde edilecek tasarrufların parasal değeri 39 milyon TL olarak hesaplanmaktadır.
Marmaray ülkemize sağlayacağı faydaların toplam yıllık ortalama değeri 387 milyon TL olarak hesaplanmakta iken fayda maliyet eğrisine bakıldığında yapımına toplam 5,5 milyar TL harcandığı yanısıra kaba bir hesapla diğer faydalar ile 10 yılda kendini amorti edeceği görünmektedir.
Marmaray sade trafiği rahatlatmakla kalmayacak İstanbul'un hava kirliliğini önleyecektir.Bilindiği üzere , İnsan sağlığını tehdit eden karbondioksit (CO2) salınımında en büyük pay karayolu taşımacılığındadır. Yılda yaklaşık 154 milyon aracın geçtiği İstanbul Boğazı'ndan havaya salınan sera gazı emisyonu 44 milyon tondur. Marmaray'la birlikte bu oranın yılda 130 bin ton azalması ve sonuç olarak İstanbul'un havasında, karbonmonoksit. azotoksit, metan olmayan hidrokarbon gazlarında 29 bin ton düşüş beklenmektedir.
Bu muhteşem projede yeralan ,tüm Devlet bürokrasisi,teknokratlar,işçiler ve müteahhit firma bir Türk mucizesine imza atmışlardır. Hepsini başarılarından dolayı candan kutlarım.