Pegasus
İGA Ramazan
Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

3. Havalimanı 2028'de Dünyanın en büyük havalimanı olacak

Bugün sizlere merak ettiğiniz ama kimselerin sesini çıkarmadığı 3. Havalimanı Serüvenini yazacağım. En başından en sonuna kadar detaylandıracağım. Havalimanı çalışanlarının da sesi olmaya çalışacağım.

Yeni Havalimanı ihalesi 24 Ocak 2013 tarihinde ihaleye çıktı, 3 Mayıs 2013 günü sonlandırılan ihaleyi Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubuna 25 yıllığına verildi. Yüzde 20 özkaynak zorunluluğunun öngörüldüğü ihaleye TAV, Alarko, IC, Limak, Makyol ve Varyap Holding katılırken, Sabancı Holding son anda katılmaktan vazgeçti.
Proje Alanı 76.500.000 Metrekare

Porejnin Maliyeti 10 Milyar 247 Milyon Euro

İhale Bedeli 22 Milyar 152 Milyon Euro

Altını çizmekte fayda var o dönemde Euro 2.352 TL'ydi. Bugün Euro 5 TL umuyorum kur sabitlemesi gibi bir çözüm üretmişlerdir. Çünkü o dönemde havalimanı işletmeciliğinin tecrübe babası TAV Havalimanları İşletmesi bu fiyatların çok fahiş olduğunu belirtmiş ve ihaleden çekilmek zorunda kalmıştı.

İstanbul Yeni Havalimanı" ismi Ulaştırma Bakanlığı tarafından projeye verilen addır. Havalimanı'nın resmi adı proje yapımı tamamlandığında belirlenecek.

Yeni Havalimanı etap etap açılacak

Havalimanı açılışı için, Faz 1a, Faz 1b, Faz 2, Faz 3 ve Faz 4 olmak üzere 5 etap oluşturuldu. Ilk etap olan Faz 1a 2018 yılında tamamlandığında İstanbul Yeni Havalimanı yolculara kapılarını açıyor.

Peki faz 1a'nın tamamlanması için sözleşmedeki şartlar neler?

Faz1a tamamlandığında havalimanı ortalama 70-90 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasitede olacak.

Hava Trafik Kontrol Kulesi,

60 metre genişliğinde birisi 3.75 km diğeri 4.1 km olmak üzere 2 adet pist,

Hangar, kargo, catering ve yer hizmetleri için tüm destek tesisleri,

18 bin araçlık otopark,

Bu şartların tamamlanacağı tarih olarak 29 Ekim 2018 belirtiliyor ve son olarak altını çizmek isterim ki Bakanlarımızın, İstanbul Yeni Havalimanı İşletmesinin ve bir takım havacılık üst düzeylerinin %80-90 kısmı tamamlandı diye duyurmakta oldukları inşaat sürecinin sadece 1. Fazıdır. İstanbul Yeni Havalimanın tamamen tamamlanması 2028 yılını bulacak. Ömrümüz olursa havalimanı tamamlandığında, yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi, 6 bağımsız parallel pist, 1.3 milyon metrekarelik dünyanın tek çatı altındaki en büyük terminal binasını göreceğiz.

İGA'nın internet sitesindeki kılavuza göre Faz1a 2018, Faz1b 2020, Faz 2- Faz 3 2022, Faz 4 ise en uzun sürede tamamlanacak olan etap 2028 yılında tamamen inşaat sonlanmış olacak. Ilk Faz'ı tamamlayıp havalimanı açılışını yapmak ve verdikleri sözü yerine getirmek için yönetim çok acele ediyor. Her zamanki gibi atalarımız çok doğru bir söz söylemiş 'Acele işe şeytan karışır' mutlaka açılışın ardından bir çok sıkıntı yaşanacak eksikler çıkacak o gün hem açılışı yapmak için hem de Atatürk Havalimanı'nı kapatmak için acele ettiklerini anlayacaklar, pişman olacaklar ama iş işten geçmiş olacak.

Faz1'i bitirelim de zaten herkesin ağzına bir parmak bal çalmış oluruz sesler kesilir, gerisini de artık zamanla hallederiz diye düşünüyorlar sanırım. Görülen o ki önümüzde uzun bir havalimanı serüveni var, henüz kimse bu konuyla ilgili net duruma hakim değil. Projenin en başındaki kişiden tutunda sokakta yürüyen vatandaşa kadar kimse önünü göremiyor.

Havalimanı Çalışanları Ne Yapacak?

Ülkemiz için İstanbul için böyle devasa bir projeye imza atmak iyi hoş fakat bugüne kadar ekmeğini Atatürk Havalimanı'nda kazanan ve şuan son 5 ayı olduğu için kara kara durumunu düşünen çalışanlar var.

Bir çok firma yeni havalimanı ihalesini kazanamadığı için buradaki personelinin işine son vermek durumda kalacak. Örneğin yiyecek içecek firmalarının tamamı personellerini çıkaracak, çünkü uzun yıllardır Atatürk Havalimanı'nda TAV'ın kendi bünyesinde bulunan BTA yiyecek içecek alanlarını işleten markaydı şuan ise Yeni Havalimanı yiyecek içecek ihalesini TU'M kazandı. Yaklaşık 3000 çalışanı bulunan BTA İstanbul Atatürk Havalimanı bünyesinde çalışmakta olan tüm personelinin işine son vermek durumda kalacak. Bunun gibi daha birçok marka yüksek kira bedelleri, ihalelerdeki sonuçlar vb sebeplerden ötürü işçi çıkarımına gitmek durumunda kalacak.

Yeni Havalimanı'nda işe girme şansını yakalayanlar olsa bile ki bu sayıların tamamı bu şansı yakalayamayacak herşeye sıfırdan başlamak zorunda kalacaklar.

Bugün havalimanında şöyle bir alıcı gözüyle yürüdüğünüzde çalışanların hem düşünceli, hem de mutsuz olduklarını göreceksiniz. Çünkü buradaki herkes geleceğiyle ilgili endişeler yaşıyor ve kapkaranlık bir kuyuda bakıp geleceklerini görmeden yaşamaya çalışıyorlar.

Yeni Havalimanıyla Atatürk Havalimanı arasında ne fark var?

Atatürk Havalimanı'na baktığımızda 60 milyon yolcuya hizmet veriyor, 8 bin araçlık otopark alanı, 3 adet pisti (Faz1'de 2 pist bulunuyor), ulaşım her yerden çok kolay... (Yeni Havalimanı'na metro çalışması ne zaman tamamlanacak belli değil) Demek ki dev projenin ilk etabı bittiğinde Atatürk Havalimanı'nın karşılayamadığı yoğunluğu bir kaç etap bitene kadar Yeni Havalimanı da karşılayamayacak. Artı olarak da, yeni bir oluşum olduğu için mutlaka eksikler hatalar olacaktır bu eksikliklerin giderilme süreci, taşınma - yerleşme, tecrübeli - tecrübesiz personellerin yeni yerlerine alışma süreci, ayrıca ulaşım zorlaşacak, metro bağlantılarının henüz kesinleşmiş bir tarihi bulunmuyor. Toplu taşıma söz konusu değil sadece kendi aracınızla ya da taksiyle gidebilirsiniz, otobanda sistemler adım başı ücret çekiyor.

Hakkımızda hayırlısı olsun...

YAZARIN DİĞER YAZILARI