Pegasus
İGA Ramazan
Mustafa Bursalı
Mustafa Bursalı

HAYIRLISI OLDU...

29 Ekim 2018 Cumhuriyetimizin 95'inci kuruluş yıl dönümüydü. Bu milli günümüzü hep birlikte coşkuyla kutladık. Bu tarihin Türk sivil havacılık tarihi için ise ayrı bir önemi vardı tabii...

Çünkü, havacılık tarihimizin en büyük eserinin hizmete açılış tarihiydi 29 Ekim 2018. Bu nedenle, o günün bende de ayrı bir yeri ve önemi vardı. İstanbul Havalimanı'nın açıldığı bu tarihin akşamında derin bir soluk aldım ve inanın rahatladım. Şükürler olsun ki, tüm şer odaklarına karşın bu nadide yapı, görkemli bir şekilde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde, onlarca yabancı devlet başkanı ve başbakanının katılımıyla gerçekleşti.

Açılışın ardından hemen sonra başlayan uçuşlar beni biraz daha keyiflendirdi. Çünkü bir kesimin yürüttüğü "kara propaganda" kamuoyunda olumsuz bir etki yaratmayı amaçlıyor ve bu projenin, hayata geçmesinin önüne geçmeyi hedefliyordu. İşte bu yüzden İstanbul Havalimanı'nın açılışının sağ salim gerçekleşip, uçakların inip kalkmaya başlaması, projenin mimarı başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, AKP Hükümeti'nin dolayısıyla tüm Türkiye'nin gurur gününe dönüştü adeta o gün...

O gün, bu mutluluğu yaşayan bir isim de THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'ydı. Sayın Aycı, İstanbul Havalimanı ile Türkiye'nin potansiyelini daha iyi ortaya çıkaracağını, dünyayla bağlantısının, dolayısıyla ziyaretçi sayısının daha da artacağını, İstanbul'un dünyanın havacılık merkezi olacağını belirtirken duyduğu mutluluğu gözlerinden okuyordum.

Bu arada, İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu'nun hakkını teslim etmek gerekir. Projeye sonradan katılmakla birlikte, tıpkı ilk harcı koyan ekibin içinden biri gibi çalışıp, ekip ruhuyla projeyi bu hale getirmeyi başardı. Ve bu ön açılış süreci dört dörtlük gerçekleşti.

İstanbul Havalimanı'nın, yılbaşı itibarıyla tam kapasite hizmete girmesi planlanıyordu. Ancak, mevsimsel şartlar bu açılışa sekte vurabilir endişesiyle, son günlerde "Erteleme" konusu gündeme geldi. İşte bu amaçla acilen bir toplantı kararı alındı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan başkanlığında, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Funda Ocak, Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Önal, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA üst düzey yetkilileri ve diğer ilgililerin katılımıyla Ataürk thavalimanı'nda yapılan toplantıda toplantıda erteleme çıktı. Bana soracak olursanız, sağduyulu, mantıklı ve bilimsel anlamda çok yerinde bir karar alındı.

Niye diyecek olursanız biraz anlatayım.

-İlk önce THY'nin olası bir olumsuzluk karşısında dünyada uğrayabileceği prestij kaybının önüne geçildi.

-İçinde bulunduğumuz kötü hava şartlarında taşınma işinin pek sağlıklı olamayacağı aşikardı ve bu da önlenmiş oldu.

-Taşınma işini "acaba yetiştirebilir miyiz" diyen özel sektör havayolu ve terminalde faaliyet gösterecek şirketler derin bir oh çekti.

-İstanbul Havalimanı'nda halen devam eden küçük çaplı işler, buradaki operasyonu kısmen de olsa belki etkileyebilirdi.

-Hava trafiği konusunda, uluslararası şartların daha sağlıklı ve verimli işleyebilmesi için biraz daha zaman kazanılmış oldu.

Kısacası, bu erteleme kararıyla, Türk Sivil Havacılığımız, turizmimiz ile birlikte Türkiye kazandı diyebiliriz.

İşte bu nedenle diyorum ki, "Hayırlısı oldu"...

YAZARIN DİĞER YAZILARI