Pegasus
İGA Ramazan
Çetin Özbey
Çetin Özbey

Yorum ve Tenkit

Bir yazım için kibar bir yorum gelmişti. Akşam saat 22 gibiydi. Cengiz Aymatov'un bir sözüydü bu. "Sen kendini biliyorsan bil ki: kendini bilmezlerin söyledikleri anlamsızdır. Unutma gereksiz eleştiri sadece gizli hayranlıktır." Bir anlamda bana yönelik bir eleştiri olan bu yorumu o saatte göndermesinin nedenini düşündüm durdum. Öyle ya, 2 saat sonra yazı yayından kaldırılacaktı. Tabii yorumlarda. O saatten sonra bir iki kişi ancak okurdu yazıyı. Yorumları da. Sanki kimse okumasın diye mi yazılmıştı? Yine de aldığım en kibar yorumdu diyebilirim. Yalnız "kendini bilmezliğe itirazım var. Kendimi, kusurlarımı iyi bilirim. Ve de gizli hayranlığı kabullenmiyorum. Bu yaşıma kadar hayranlığım, sevgimi veya nefretimi gizlemeyi beceremedim. Gizlemem ve açık söylerim. Yine de bazı kafalar için belirtmek isterim ki hiç kimse başkalarını eleştirerek yükselmemiştir. Böyle bir örnek yok. Bana 3 tane eleştirmenin ismini söyleyin desem söyleyemezsiniz. Aslına bakarsanız soruyorum ama cevabı bende de yok. Keşke hiçbir iş yerinde eleştirecek hiçbir konu olmasa.
Öncelikle şu suali sormak ve şahsen cevaplamak isterim. Kaç türlü borç var? Evet, borçlarla ilgili konular '6098 Sayılı Borçlar Kanunu' hükümlerinde karşılık bulur. Ancak bu kanunda kişilerin "Manevi Borçları" ilgili hiç bir kayıt olmadığı gibi bu tür borçların ödenme şekilleri ile ilgili bilgi ne bu kanunda ne de diğer bir mevzuatta yok. Bu borçların tediye şeklini kendisini alacaklı zannedenlerle  ( ? ) borçlu olduklarını düşünenlerin kişilikleri belirliyor gibi. Bilmem anlatabildim mi?
ELEŞTİRİ İÇİN KİM NE DEMİŞ?
Evet, konumuz eleştiri. William Churchill'in "Eleştiri belki güzel bir şey değildir ama gereklidir, ağrı ile aynı işi görür. Zira ağrıda vücutta bir arıza olduğunu haber verir." sözü eleştiriyi çok güzel tarifliyor. Evet; samimi eleştiri ancak bu kadar güzel açıklanabilir. İnternette de bir söz görüp not almışım."Eleştiriye aldırmayın. Eğer doğru değilse, yok sayın; eğer adil değilse, sinirlenmeyin; eğer cahilceyse gülüp geçin; eğer haklıysa, eleştiri değil demektir. Ondan ders çıkartın." Evet; eleştiriler kuruma değil kişilere yöneliktir. Benim ise hataları hatırlatmaktan öte, bir amacım olmadığı gibi kimseye ders verecek halim de yok. O iş beni çok aşar.
ELEŞTİRİYİ KABULLENMEK YÖNETİCİLER İÇİN OLMAZ İSE OLMAZ BİR ÖZELLİK Mİ?
Evet; eleştiri kabul etmek de övgü kabul etmek kadar önemli bir meziyet. Size ve işinize yönelik eleştirileri olumlu bir şekilde karşılamak ve onlardan faydalı olabilecek sonuçlar çıkarmak iş yaşamında başarının altın anahtarlarından biri. Bir eleştiri ile karşılaştığınızda sinirlenmemek ve karşınızdakinin söylediklerini iyice anlamadan cevap vermemek gerek. Laf olsun diye eleştirmek tuhaf. Sanki bir şeyler yazmaya mecburmuşçasına. Ah birde tenkit edenler, eleştirdikleri konuda uzman olsalar? O zaman canım kurban. Bir şeyler öğrenmiş olurum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI