Pegasus
İGA Ramazan
Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

İç hatların olmazsa olmazları

Bir havayolu kurulurken hangi hatlara girilip hangi sefer aralığında uçulacağına kimin, nasıl karar verdiğini hep merak etmişimdir. Ya da hangi uçağın alınacağına kim neye göre karar verir?
Sanırım havayolunun başarılı olup olmamasındaki ilk ve en önemli adım da bunlardır. Neticede uçağı kaça kiraladığınız ve bileti kaça sattığınız gibi matematiksel gerçekler de işin içine girdiğinde resim biraz daha şekillenir.
Rakiplerinizin durumu, piyasadaki arz-talep dengesi, Türk halkının seyahat alışkanlıkları vs. gibi unsurlar da hareket sahanızı belirler.
Ancak elde tutulması gereken belli hatlar vardır. Tartışmasız büyük bir iç hat şirketi olmak istiyorsanız İstanbul'u merkez olarak görmek zorundasınız. En azından bu durum şimdilik böyle ve önümüzdeki 10 yıl daha böyle olacağı da aşikâr.
İstanbul'u merkez olarak tuttuktan sonra elinizden hiçbir zaman bırakmamanız gereken hatlar ise İzmir, Adana, Antalya ve Trabzon.
Ankara'yı saymamış olmam ve doğudan hiçbir ili telaffuz etmemem dikkatinizi çekmiş olmalı. Öncelikle bürokrat şehri Ankara elbette bu listenin içine baştan girmelidir. Ancak THY'nin her gün yarım saat aralıklarla gerçekleştirdiği bağlantılı seferler herhangi bir şirketin Ankara'ya girerek başarılı olmasına izin vermemektedir. Böyle bir rakiple mücadele etmenin yolu uzun süre para kaybetmeyi göze almakla başlar ve bu durum havacılık sektöründe hiç de mümkün değil.
Ayrıca Ankara yolcusunun büyük çoğunluğu ya iş ya da devlet adamıdır. İş adamlarından kastım ise üst düzey yöneticilerdir. Bu gruptakiler hiçbir zaman Ankara biletlerini kendi ceplerinden almazlar. Dolayısıyla Ankara-İstanbul hattında seyahat eden çoğunluğu günübirlik yolcular için biletin ucuz olması önem taşımamaktadır. Bu nedenle de her yarım saatte bir seferi olan şirketten bilet alarak zaman özgürü olmak elbette son derece mantıklıdır.
Bu hatları elinde tutan şirketlerin başarısız olması mümkün değildir. Veya tam tersinden bakarsak bu hatları elinde tutan şirketler her zaman kar eder.

YAZARIN DİĞER YAZILARI