Bakan Ersoy, sağlık turizmindeki sorunları dinledi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kadıköy’de ‘Turizm Sektör Temsilcileri Buluşması’na katıldı.
“Sağlık turizmi acentalarına ayrı birlik fikrini meclise sunduk”
Temsilcilerin sorunlarını dinleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Sağlık turizmi gibi acentelerin ayrı bir birlik altında toplanması gerektiğini söyledik. Tur operatörleri birliği, Umre – Hac acenteleri birliği gibi birliklerin ayrılması gerektiğini, çoklu birlik sisteminde geçilmesi gerektiğini savunuyoruz. Bununla ilgili çalışma, meclisin vereceği karara bağlı. Ama biz buradaki niyetimizi koruyoruz, talebimiz de bu yönde. Zaten biz bu birliği kurar kurmaz, yani siz Sağlık Birliği olarak kendi bünyenizde toplandıktan sonra Sağlık Bakanlığı ile sizi karşılıklı oturtacağız” dedi.
Temsilciler diğer sorunları şu şekilde sıraladı ve çözüm beklediklerini dile getirdi:
– Turizm Acentelerinin bir an önce taban fiyat belirlenmesi sektör açısından büyük önem taşıyor.
– Merdiven altıyla savaşılması yine en önemli hedeflerden biri olmalı.
– Sektör dışından katılanlar nedeniyle oluşan mağduriyet, sağlık turizmi acenteleri ile hasta güvenliğini de sağlama konusunda ciddi katkı sağlayacak.
– Sağlık personellerinin yurtdışına giderek resmi ve gayri resmi ortamlarda saç ekimi işlemleri yaparak, Türklerin Türkiye’deki bu potansiyelinden düşürmek için Türk personelin yanında personel yetiştirme şartıyla kişileri çalıştırdığını söylememiz gerekiyor.
Bu konuların ivedilikle çözülmesi sağlık turizmi akışını tekrar canlandıracaktır.
Sağlık turizmi için neden Türkiye tercih ediliyor?
Türkiye, sağlık turizminin önde gelen destinasyonlarından biridir ve kendisini küresel sağlık sektöründe önemli bir oyuncu olarak kabul ettirmiştir. Ülke, sağlık hizmetleri altyapısına, teknolojisine ve tıbbi uzmanlığa önemli yatırımlar yapmış ve bu da tıbbi seyahat edenlerin tercih ettiği bir seçenek olarak itibarına katkıda bulunmuştur.
Ayrıca Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, sağlık turizmi hizmetlerinin güvenliğinin ve kalitesinin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bakanlık, yasal düzenlemelerle sağlık turizmi hizmeti sunan sağlık kuruluşlarının niteliklerini belirler ve denetler. Bu, sağlık turizmi için Türkiye’ye gelen hastaların kalite standartlarına sıkı sıkıya bağlı kalarak mümkün olan en güvenli ve en iyi hizmeti almasını sağlar.
– Deneyimli ve Yüksek Nitelikli Tıp Profesyonelleri
– Yüksek Kaliteli Tıbbi Tesisler
– Geniş Tedavi Seçenekleri Yelpazesi
– Uluslararası Sağlık Turizmi Hizmetlerinde Kalite ve Güvenliği Sağlayan Yönetmelik
– Hasta Güvenliğinin Sağlanması: Uluslararası Sağlık Turizmi Hizmetlerinde Komplikasyon Sigortası
– Uygun Fiyatlılık
– Bekleme Süresi Yok
– Güzel Destinasyon
Health tourism nedir?
Medikal turizm veya medikal seyahat olarak da bilinen sağlık turizmi, tıbbi tedavi veya sağlık hizmeti almak için başka bir ülkeye veya bölgeye seyahat etme uygulamasını ifade eder. Kendi ülkelerinde kolayca erişilemeyen, uygun maliyetli veya yüksek kalitede olmayabilecek tıbbi prosedürler, ameliyatlar veya özel tedaviler arayan bireyleri içerir.
Sağlık turizmi türleri nelerdir?
İnsanlar estetik cerrahi, diş tedavileri, doğurganlık tedavileri, kilo verme ameliyatları, organ nakilleri, kalp ameliyatları ve diğer çeşitli özel tedaviler gibi seçmeli prosedürler de dahil olmak üzere çok çeşitli tıbbi hizmetler için sağlık turizmine katılmaktadır. Sağlık turizmine yönelik motivasyonlar, maliyet tasarrufu aramaktan uzmanlaşmış uzmanlığa erişmeye veya kendi ülkelerinde mevcut olmayan tedavileri aramaya kadar değişebilir.
Sağlık turizmi ne kadar kazanıyor?
Küresel salgının sağlık turisti sayısında gözle görülür bir düşüşe neden olması nedeniyle 2020 yılında 407.423 hasta sağlık hizmeti almak için Türkiye’yi tercih etti. Sağlık turizmi ve tıbbi nedenlerle gelen yabancı ziyaretçiler ve yurt dışında ikamet eden vatandaşlardan elde edilen turizm geliri miktarı 2020 yılında 1.164.779.000 ABD Dolarına geriledi.
2021 yılında 670.730 kişiye sağlık hizmeti verildi ve elde edilen gelir miktarı 1.726.073.000 ABD Doları oldu.
2022 yılında 1.258.382 kişiye sağlık hizmeti verildi ve elde edilen gelir miktarı 2.119.059.000 ABD Doları oldu.
2023 yılının ilk çeyreğinde 411.490 kişi sağlık hizmeti almak üzere ülkemize geldi ve bundan elde edilen gelir 453.714 bin ABD doları oldu.