Bombardıman uçağı B-52’nin en tuhaf özellikleri

bombardiman-ucagi-b-52nin-en-tuhaf-ozellikleri

Boeing tarafından tasarlanan bombardıman uçağı B-52 hakkındaki ilginç gerçekleri sizler için derledik.

Bombardıman uçağı B-52’nin en tuhaf özellikleri şu şekilde sıralanıyor:

Kanat açıklığı Pisa Kulesi’nin yüksekliği kadar

32 tona kadar yük taşımayabilen ağır bombardıman uçağı 14.200 km’ye kadar seyahat edebiliyor.

B-52nin kanat açıklığı Pisa Kulesi’nin yüksekliği kadar yani 56 metreden daha geniş.

Sekiz motorlu bombardırman uçağı

Tek, çift veya dört motorlu bombardıman uçakları yaygın olabilir. Ancak sekiz motorla çalışan stratejik bir bombardıman uçağıyla çok sık karşılaşılmıyor.

Bombardıman uçağına 90 yıl ömür biçiliyor

Hizmet ömrünü uzatma programının bir parçası olarak Boeing, mevcut motorları Rolls-Royce F-130 motorlarıyla değiştiriyor.

B-52 Stratofortress ilk kez 1954’te uçtu ve 1955’te askerlik hizmetine girdi. Uçak, altmış yılı aşkın süredir hizmet veriyor. Aktif B-52’lerin en küçüğü 60 yaşın üzerindedir. Uçak ve motor üreticileri, mevcut B-52’lerin hizmet ömrünü en az 30 yıl daha uzatmak için USAF ile yakın işbirliği içinde çalışıyor.

Bu, bazı B-52’lerin beklenen hizmet ömrünün sonunda 90 yıllık hizmet görmüş olacağı anlamına geliyor.

Bombardıman uçağı mürettabatı en az 5 kişilik

Olağanüstü stratejik ve gizlilik yeteneklerine sahip bu büyüklükteki uçaklar, büyük bir mürettebat gerektirir. Tipik tek kişilik gösteri değil; bunun yerine, uçuş sırasında çeşitli görevleri yerine getirmek için en az beş mürettebat üyesinin bulunması gerekmektedir.

Bunlar da ilginizi çekebilir!

Dünyanın en iyi savaş uçağı Amerika tarafından geliştirilen F-35 Lightning II

ABD, F-22 Raptor ve F-35 Lightning II olmak üzere iki adet beşinci nesil avcı uçağı geliştirmiştir. Beşinci nesil jet avcı uçaklarının karakteristik özellikleri net olarak belirlenmemiştir ve her beşinci nesil türünün hepsine sahip olması beklenmese de, genellikle düşük radar iz düşümü, tüm silahlarının gizlenebilir olması, yüksek performanslı ve yüksek manevra kabiliyetine ve gelişmiş teknolojik altyapıya sahip olmaları gibi başlıca özellikler mevcuttur.

Türkiye’nin 537 savaş uçağı var

Türkiye’nin savaş uçağı envanteri Türk Hava Kuvvetleri tarafından yönetiliyor. 2024 yılında yapılan sayımda Türkiye’nin savaş uçağı ve benzeri savunma silahları aşağıdaki gibidir:

Türk Hava Kuvvetleri’nin karargâhı Ankara’da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Ayrıca, Türkiye’nin savunma gücü 2024’te 115.000 Personel, 1069 toplam uçan unsur, 245 Avcı uçağı, 48 Bombardıman uçağı, 195 İnsansız hava aracı, 83 Nakliye uçağı, 275 Eğitim uçağı, 502 Helikopter, 2 Uydu olarak kayıtlara geçiyor.

Türkiye’nin 40 tane F-16 uçağı var

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Türkiye’nin 40 adet yeni F-16 alacağı, halihazırda elinde bulunan 79 tanesinin ise yenileneceği belirtildi.

Türkiye’de F16 pilotları 140 bin lira maaş alıyor

Uçaklar, helikopterler ve F16 gibi çeşitli hava araçlarının kullanımında sorumlu Askeri pilotlar, hem uçuş yeteneklerine hem de askeri rütbelerine bağlı olarak çeşitli maaşlar alırlar. Geçmişte, askeri pilot maaşları sivil pilotlara kıyasla daha düşük olmuştur. Ancak, son yıllarda bu durum değişmiştir ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile özel sektör arasındaki maaş farkı azalmıştır.

2024 yılında, askeri pilot maaşları en düşük 118.200 TL en yüksek maaşı ise 241.500 TL’dir. Ortalama pilot maaşları ise 140 bin TL’dir. TSK’da rütbe sistemi bulunduğu için, bir pilotun rütbesi yükseldikçe maaşı da artar.

Dünyada 4.400’den fazla F16 bulunuyor

25 ülkenin seçimi olan F-16 uçağından dünyadaki beş montaj hattından şimdiye kadar tüm dünyaya 4.400 adetten fazla teslim edilmiştir. F-16 Projesi, hükümetler, hava kuvvetleri ve havacılık sanayii ile benzeri görülmemiş bir uluslararası işbirliği ile karakterize edilmiştir. F-16 Uçağı’nın tüm versiyonlarındaki başlıca modernizasyonlar, filoyu en modern ve desteklenebilir düzeyde tutmak amacıyla birleştirilmiştir.