Yargıtay kararıyla THY Teknik A.Ş. çalışanlarının "metal" işkolundan sayılması üzerine sendikalar arasında çıkan yetki tartışması sürerken, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası,  bir basın açıklaması yaptı. THY Teknik B Kapısı önünde yapılan açıklamada konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Cesaretiniz varsa çalışanların önüne referandum sandığı koyalım" dedi.


Hak-İş'e bağlı Çelik-İş Sendikası'nın işyerinde yetki alabilmesi için çalışanlara baskı yapıldığını öne süren Kani Beko, şunları söyledi:
"Çelik-İş, sendika olduğunu ileri sürüyorsa, işverenin eteğine tutunarak sendikacılık yapmaktan vazgeçmeli, çalışanların iradesine saygı göstermelidir. Asıl olan çalışanların özgür iradesinin tecellisidir. Varsa cesaretiniz, Teknik A.Ş. çalışanlarının önüne referandum sandığını koyalım ve çıkan sonuca razı olalım. Çalışanların yakasını bırakın. Onların iradesine saygı gösterin. Çalışanların sendikal tercihine müdahale ediliyor. Şirket yönetimi, Hak-İş'e bağlı Çelik-İş Sendikası'nın işyerinde yetki alabilmesi için çalışanlara açıktan baskı yapmaktadır. Bakanlık ise HABOM'dan Teknik A.Ş.'ye geçerken Çelik-İş'ten üyelikleri düşen çalışanların üyeliklerini yeniden aktif hale getirmiştir. Kirli bir işbirliğine girilmiştir. Ancak bu açığa çıkmıştır. Teknik A.Ş. çalışanları şirketin metal işkoluna geçmesinin ardından yeni dönem toplu iş sözleşmesi için işletmede yetkili olacak sendika için Birleşik Metal-İş'i tercih ettiler. Sendikamıza üye oldular."


"BASKILAR BAŞLADI"
Kani Beko, çalışanların Çelik-İş'e üye olmaları konusunda baskı yapıldığını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:
“Birçok yönetici çalışma sahalarını dolaşarak herkesin Çelik-İş'e üye olmasını istediklerini beyan etti. Bu uyarıya itibar etmeyenlerin işten çıkarılacağı söylendi. Bu baskılar nedeniyle sendikamıza şikayetler gelmeye başladı. Sendikamız avukatları bu konuda delilleri topluyor. İsimleri tespit edilen yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunulacak. İki arkadaşımız bu süreçte işten çıkarıldı. Teknik A.Ş. yönetimi işletmeye yandaş sendikayı sokacağım diye uçuş güvenliğini hiçe saymaktadır. Kısacası Çelik-İş'in Teknik A.Ş.'de yetki alması, ancak böylesi baskılar, kirli oyunlar, sahtekarlıklar ve işbirlikleriyle sağlanmaya çalışılmaktadır. Tamamı hukuk dışıdır."
"BİLGİLER SIZDIRILDI"
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise birçok çalışanın sendikal bilgilerinin Çalışma Bakanlığı'na sızdırıldığını iddia ederek, “Bunlar, Türk Hava Yolları'nda Hava-İş'e yönelik, geçmiş yönetime yönelik operasyonun uzantılarından birisidir. THY yönetimi ve hükümet kendilerine biat edecek bir yönetimi getirmek için her türlü yasadışı işlemleri yapmıştır" dedi.