Drone (İHA-2) Sorumluluk ve "Gövde Sigortası Tıkla"

Türk savunma sanayisi şirketleri, insansız sistemler alanında çözümler üretmeye odaklanarak hem yurt içinde hem de yurt dışında talep gören ürünler geliştirmeye devam ediyor. ESEN Sistem de bu yönde çalışmalar yürüterek 2 yeni insansız hava aracını uçuş testlerine tabi tutuyor.

ESEN Sistem Genel Müdürü Cem Uğur, yaptığı açıklamada, 11 yıllık geçmişi olan mühendislik şirketinin Türk mühendisleriyle birlikte aviyonik sistemler, geniş alan gözetleme sistemleri, sinyal istihbaratı, uçak modifikasyonu ve entegrasyonu gibi alanlarda çözümler ürettiğini belirtti. Bu teknolojik birikimi insansız hava araçları alanına aktarmanın önemine vurgu yaparak, Türkiye'nin bu alanda önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve dünya çapında iyi bir mühendislik grubu kurmanın zor olmadığını ifade etti. Var olan yazılım geliştirme ve sistem mühendisliği çözümleri sayesinde kısa sürede insansız hava aracı çözümleri üretebilecek bir konuma geldiklerini dile getirdi.

Uğur ayrıca, Türk savunma sanayisinin insansız hava araçları konusunda dünya çapında sayılı rakipleri olduğunu belirtti. Özellikle insansız hava araçlarının teknolojik gelişmelerle birlikte daha küçük, daha hafif ve daha etkili hale geldiğini, bu nedenle bu alana yatırım yaptıklarını açıkladı.

ESEN İHA Sistemleri Direktörü Süha Dinçer ise GÖKHUN adını verdikleri insansız hava aracının dikey kalkış-iniş yeteneklerine sahip, sabit kanatlı ve hibrit bir model olduğunu belirtti. GÖKHUN'un özellikleri arasında 110 kilogram kalkış ağırlığı, 18 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesi ve 16 saat havada kalabilme özelliği yer alıyor. Ayrıca, GÖKHUN'un askeri amaçlar için tasarlandığını ve keşif-gözetleme, istihbarat gibi görevleri yerine getirebileceğini ifade etti.

ESEN Sistem, ikinci bir mini insansız hava aracı da geliştirdi. Bu araç da sabit kanatlı, elektrik motorlu ve atılabilir bir model olarak tasarlandı. Süha Dinçer, bu mini İHA'nın özellikle Türk savunma sanayisinin meşhur Puma İHA'sına rakip olarak geliştirildiğini belirtti.

GÖKHUN ve diğer geliştirilen insansız hava araçları, Türk savunma sanayisinin insansız sistemler alanındaki yeteneklerini ve büyüme potansiyelini gösteriyor. Bu tür projeler, hem askeri hem de sivil alanlarda çeşitli görevleri yerine getirmek için önemli bir araç olarak kullanılabilecek teknolojileri temsil ediyor.