Gelecekteki Gözetleme kontrol sistemleri

Airbus ve Northrop Grumman, NATO’nun Gelecekteki Gözetleme Kontrolünü şekillendirecek ekibe liderlik ediyor

Gelişmiş Tüm Etki Alanlarına Dayanıklı Operasyonlar için Yeni Atlantik Stratejik Ortaklığı (ASPAARO), dünyanın önde gelen dokuz şirketini bir araya getiriyor

@AirbusDefence @northropgrumman #ASPAARO

Northrop Grumman Corporation ve Airbus Defence and Space, yedi endüstriyel oyuncuyla birlikte, Gelişmiş Tüm Etki Alanlarına Dayanıklı Operasyonlar için Atlantik Stratejik Ortaklığı ASPAARO’yu kurdu. ASPAARO, Alliance Geleceğin Gözetleme ve Kontrol (AFSC) programının bir parçası olarak NATO Destek ve Tedarik Ajansı için Risk Azaltma ve Fizibilite Çalışmalarını (RRFS) üstleniyor.

Fizibilite çalışmaları, mevcut Havadan Uyarı ve Kontrol Sistemi (AWACS) filosunun 2035 yılında hizmet ömrünü tamamlamasının ardından Alliance’ın gelecekteki taktiksel gözetleme, komuta ve kontrol yeteneklerini göz önünde bulundurarak NATO ve NATO ülkelerini desteklemeyi amaçlayan AFSC programında kilit bir kilometre taşıdır.

Ekibin üç üyesinin (Airbus, Lockheed Martin ve MDA Ltd.) 2020 yılında High-level Technical Concept tesliminden bu yana Airbus, Northrop Grumman ile birlikte NATO’nun AFSC programını güçlü ekibi Lockheed Martin (ABD), BAE Systems (İngiltere), KONGSBERG (Norveç), MDA (Kanada), GMV (İspanya), Exence (Polonya) ve IBM (ABD) ile desteklemektedir.

ASPAARO, bugünün ve yarının tehditlerini ele alacak ve Alliance’ın tüm alanlardaki ihtiyaçlarını karşılayacak eşsiz bir beceri ve yetenek paketi sunuyor. Endüstri ekibi, çok alanlı konseptlerinden, ileri teknolojilerinden ve entegre tasarımlarından yararlanarak NATO ülkeleri arasında tamamen ortak çalışabilir bir mimarinin önünü açacak ve erişim, yatırım ve deneyimi bir araya getirme yoluyla inovasyonu daha da ileriye taşıyacaktır.

Airbus Defence and Space CEO’su Michael Schoellhorn, “En son teknoloji gözetleme ve kontrol sistemleri, NATO’nun operasyonel başarısının devamını sağlamanın merkezinde yer alıyor. İzleme, istihbarat ve çok alanlı operasyonlardaki deneyim ve yeteneklerimizden yararlanarak NATO için bu stratejik programı desteklemekten dolayı gururluyuz. Bu transatlantik ekiple birlikte, yarının çok alanlı operasyon sahnelerinde başarı sağlamak için Atlantik İttifakına en güçlü teknolojik çözümleri sunmayı vaat ediyoruz” dedi

ASPAARO’nun NATO müşterisinin görev ihtiyaçlarına odaklandığını vurgulayan Northrop Grumman Havacılık Sistemleri Başkanı Tom Jones şunları söyledi. “ASPAARO, giderek daha hayati önem taşıyan gözetleme, komuta ve kontrol ihtiyaçlarını karşılamak için NATO topluluğu genelinde en iyi endüstriyel yetenekleri bir araya getiriyor. Hızla gelişen bir tehdit ortamında NATO’nun gelişmiş gözetleme ve kontrol sağlayan stratejik avantaja ihtiyacı vardır; ASPAARO da bu eşsiz yetenekleri NATO AFSC programına sunmayı taahhüt ediyor.”

NATO AFSC için Risk Azaltma ve Fizibilite Çalışmaları sözleşmesine ilişkin kararın 2022 yılında verilmesi bekleniyor.