Hitit’in satış geliri 15,2 milyon dolara ulaştı!

hititin-satis-geliri-152-milyon-dolara-ulasti

49 ülkeden 75 havayolu şirketinin teknoloji partneri Hitit (HTTBT), 2024’ün ikinci çeyreğinde satış gelirlerini, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artırarak 15,2 milyon dolara yükseltti. FAVÖK marjı yüzde 41 olarak gerçekleşen şirketin ikinci çeyrek sonu itibarıyla net nakit tutarı 10,1 milyon doları buldu.

Yılın ilk yarısında sistemleri üzerinden geçen yolcu sayısını yüzde 47 artıran Hitit’in satışlarının yaklaşık yüzde 80’nini yabancı para cinsinden gelirler oluşturuyor.

Güçlü nakit yapısı ile yatırımlara devam
Hitit’in güçlü nakit yapısıyla finansal açıdan sağlam bir şirket olduğuna işaret eden Mali İşler ve Satın Almadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sezer Tuğ Özmutlu, “2024’ün ikinci çeyrek sonu itibarıyla nakit ve nakit benzerleri toplamımız 10,9 milyon dolar seviyesinde, kiralama yükümlülükleri hariç nakit tutarı ise 10,1 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Teknokent mevzuatı çerçevesinde yürüttüğümüz projelere bağlı olarak ikinci çeyrek sonu itibarıyla 6,4 milyon dolar Ar-Ge yatırımı ve 3,4 milyon dolar lisans, donanım ve  demirbaş yatırımını tamamladık. Söz konusu yatırımların, maliyetlerimizde azaltıcı, gelirlerimizde artırıcı etkileri, yatırımlar hayata geçtikçe gözlemleniyor” dedi.

Yolcu sayısı yüzde 47 arttı

2024’ün ikinci çeyreğinde SaaS gelirlerinin temelini oluşturan yolcu sayısını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artırdıklarını kaydeden Özmutlu, “Bu artışta yeni kazanılan dört partnerin yanı sıra, mevcut partnerlerimizin iş hacimlerindeki artış da etkili oldu. Büyüme stratejilerimiz doğrultusunda yılsonu itibarıyla ciroda yüzde 33 – 38 aralığında büyüme, FAVÖK’te yüzde 43 – 48 aralığında marj, net karda yüzde 25 – 30 aralığında marj öngörüyoruz. Yatırım / ciro oranında beklentimiz ise, yüzde 30 – 35 aralığında öngörülüyor.”şeklinde konuştu.

Dünyada ilk üçte olan Hitit, Avrupa’nın da iki numarası

Hitit’in Genel Müdürlük (CEO) koltuğuna atanan ve ve aktif görevine 1 Eylül 2024 itibariyle başlayacak olan Hitit Genel Müdür Vekili Nevra Onursal Karaağaç, dünyanın en büyük üçüncü, Avrupa’nın ise en büyük ikinci havayolu rezervasyon sistemi sağlayıcısı olduklarına işaret ederek başladığı sözlerine şu şekilde devam etti:

“Teknoloji ve yazılımlarımız 700’ün üzerinde havalimanında kullanılıyor. Partnerlerimize, 85 ülkenin gümrük ve vergi sistemi ile veri alışverişi, 65’ten fazla bankacılık ve ödeme sistemiyle entegre çalışan bir teknolojik ağ sunuyoruz. Hitit’in teknolojik altyapısını kullanan partnerlerimiz yılda 6,5 milyar dolarlık bir satış hacmi gerçekleştiriyor. Bu, sadece Hitit adına değil, ülkemizin teknoloji konusunda ulaştığı seviye açısından da önemli bir gösterge.”

Hava taşımacılığı ve seyahat sektörlerinin dijital dönüşümlerini gerçekleştiren bir şirket olarak, yapay zeka (AI) ve makina öğrenimi temelli inovatif geliştirmelerine hız kesmeden devam ettiklerini ve kullandıkları teknoloji ile bu alandaki köklü birçok şirketten çok daha esnek ve talebe uygun çözümleri, kısa zamanda entegre edebildiklerini belirten Onursal Karaağaç şu açıklamalarda bulundu: “Dünyada havacılık ve seyahat teknoloji üretiminde Türkiye’yi öncü ülkelerden biri haline getirmek için çok çalışıyoruz. Yenilikçi teknoloji yatırımları yapıyor, buna ek olarak akademik iş birliği projeleri ile küresel bazda sektörel dinamikleri yakından takip ediyoruz. Hitit’in Hollanda birimi ve VU Amsterdam Üniversitesi ortaklığı ile Tayland’da bir saha araştırma projesi hayata geçirdik. Pazar trendlerini ve seyahat acentesi alışkanlıklarını inceleyen bu projenin önümüzdeki çeyrekte tamamlanacak raporu sayesinde yolcu hizmet sistemleri (PSS) ve Acente Dağıtım Sistemi (ADS) alanlarında Hitit’in Güneydoğu Asya bölgesinde büyümesine stratejik yol göstererek katkıda bulunacak. Akademik araştırmalarla desteklediğimiz Ar-Ge çalışmalarımız ve güncel pazar dinamikleri ve iş geliştirme projelerimiz ile beslediğimiz satış stratejilerimiz sayesinde satış yaptığımız ülke ve havayolu sayısının önümüzdeki dönemde çok daha artmasını bekliyoruz.”

IATA Havayolu Perakendeciliği Olgunluk Endeksi’nde Dünya Lideriyiz

“Hitit’i alanında farklılaştıracak projelere ağırlık veriyor ve bu doğrultuda bir süredir Teklif ve Sipariş Yönetim Sistemi (OOMS) konusunu stratejik öneme sahip projelerimiz arasında görüyoruz. Havacılık endüstrisinde yeni döneme damgasını vuran ve IATA tarafından kurgulanan “Teklif ve Sipariş Yönetimi ile Perakendecilik” vizyonunun temelini IATA NDC v21.3 teknoloji standartları oluşturuyor. IATA tarafından rutin olarak kamuya açıklanan son veriler ışığında bu alanda 34 puan alarak, 24 puandaki en yakın rakibimizi açık ara geride bırakarak, dünya sıralamasında liderlik koltuğuna oturduk.”

Sürdürülebilir Şekilde Topluma Değer Yaratıyoruz

Hitit’in Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları paralelinde çevresel, toplumsal ve ekonomik sürdürülebilirlik alanlarında projelerinin sürdüğünü ve havacılık alanında Net Sıfır hedefiyle uyumlaşma çalışmalarının kesintisiz bir şekilde devam ettiğini belirten Onursal Karaağaç: “Ayrıca çocuk ve gençlerin spor yoluyla sağlıklı ve kaliteli yaşam sürmesine destek olma, genç kadınların nitelikli eğitime ulaşarak STEM alanlarında iş bulmalarına yardımcı olma ve bu bağlamda da toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlama yolundaki çabalarımız da devam ediyor” dedi.