IATA açıkladı: 54 havayolu şirketi zararda

Havayollarının yıllık karlarının yüzde 50’sini elde ettiği bu dönemde IATA’nın açıkladığı rakam havayollarında hala krizin etkilerinin hissedildiğine işaret ediyor. 54 havayolu 2008’in ilk çeyreğinde 926 milyon dolar zarar ederken bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 4 milyar dolarlık bir zarar açıkladılar.
IATA’nın verdiği bilgiye göre havayollarının ilk altı aylık toplam zararı 6 milyar dolar oldu.
20 Kuzey Amerikalı havayollarının ilk çeyrekte kaybı 134 milyon dolar olurken 12 Avrupalı havayolunun kaybı tam 1.1 milyar dolara ulaştı. Oysa Avrupalı havayolları geçen yıl 439 milyon dolar kar elde etmişti. Avrupalı havayolları gibi Asya-Pasifik bölgesinden havayolları da 1.29 milyar dolar zarar açıkladı.
Güçlü sermaye piyasaları havayollarının 3 milyar sermaye arttırmasına izin verirken bu yıl toplam borçları 12 milyar dolara çıkacak. Bütün bu olumsuz tabloya rağmen havayollarının ortak fiyatları Ağustos ayında yüzde 3.6 arttı Yolcu sayıları ve kargo tonajları Haziran’dan Temmuz’a yüzde 3’ten fazla artış gösterdi. Temmuzda sektöre 87 adet yeni uçak katılırken 12 uçak ise hizmet dışı bırakıldı, 18 uçak ise artık uçmamak üzere emekliye ayrıldı. Geçen senenin aynı döneminde sektöre katılan uçak sayısı 487 idi.