İnsan dışkısından uçak yakıtı mümkün mü?
Wizz Air, sürdürülebilir havacılık yakıtı üretmek istiyor
Wizz Air, insan dışkılarını sürdürülebilir havacılık yakıtına (SAF) dönüştürmek için bir İngiliz şirketiyle işbirliği yaptı.
İnsan dışkısı hava yolculuğunun geleceğine güç verebilir mi?
Wizz Air bunu umuyor.
Macar havayolu, insan atıklarından sürdürülebilir jet yakıtı üretmek için bir İngiliz şirketiyle anlaşmaya vardığını açıkladı.
Biyoyakıt şirketi Firefly Green Fuels, kanalizasyondaki atıkları sürdürülebilir havacılık yakıtına (SAF) dönüştürecek bir süreç geliştirdi.
Şirket, 2028 yılı civarında daha düşük karbonlu enerji kaynağı sağlamaya başlamayı umduğunu ve Wizz Air’in İngiltere merkezli kanadıyla 15 yıllık bir süre içinde 525.000 tona kadar SAF sağlamak üzere bir anlaşmaya vardığını açıkladı.
İnsan atıkları nasıl sürdürülebilir havacılık yakıtına dönüştürülecek?
Yakıtın üretime girmesinden önce İngiliz şirketi Anglian Water, Firefly’a atık su arıtma sürecinin bir ürünü olan biyokatıları sağlamayı kabul etti.
Üretiminde geleneksel jet yakıtına göre yaklaşık yüzde 70 daha az karbon kullanılıyor.
SAF, uçaklarda kullanılan geleneksel yakıtların sonu anlamına gelmese de, jet motorlarında herhangi bir modifikasyona gerek kalmadan, gazyağı ile maksimum yüzde 50 oranında karıştırılarak kullanılabiliyor.
Bununla birlikte, SAF’ın üretiminin şu anda geleneksel jet yakıtından çok daha pahalı olması nedeniyle maliyet sorun oluyor.
İnsan israfına dayalı sürecin arkasındaki uzmanlar, faydaların maliyetleri haklı çıkaracağından umutlu.
Firefly CEO’su James Hygate, yaptığı açıklamada biyokatıların “bir nevi iğrenç şeyler” olduğunu kabul ederken, bunların “inanılmaz bir kaynak” olduğunu söylüyor.
Basına verdiği demeçte, “Kanalizasyon suyunu jet yakıtına dönüştürüyoruz. Gerçekten bundan daha havalı pek fazla şey düşünemiyorum” dedi.