İstanbul Havalimanı !

Gökyüzü Haberci E-dergisini okumak için tıklayınız

YUSUF ZENGİN

İstanbul Havalimanı, otoyollar, Yavuz Sultan Selim ve Osman Gazi köprüleri ile şehir hastanelerinin yapımında müteahhit firmalara verilen ‘yolcu, hasta ve araç garantileri’ nedeniyle tepki toplayan Kamu Özel İşbirliği (KOİ) modeli için Sayıştay‘dan uyarı geldi. Sayıştay, tamamına yakını AKP döneminin yıldızları olan şirketler tarafından yürütülen kamu özel işbirliği projeleri ile ilgili ‘mevzuata aykırı sözleşmeler imzalandığı ve sözleşmelere uymayan şirketlere yaptırım uygulanmadığını’ belirledi.

ARANAN USUL VE ESASLARA UYULMADI

‘Yolsuzluklar için finansman modeli’ olduğu iddiasıyla eleştirilen kamu özel işbirliği projeleri ile ilgili olarak Sayıştay’ın Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu’nda, yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yaptırılan yatırım işlerinin sözleşmelerinin mevzuat hükümlerinde aranan usul ve esaslara uyulmadan imzalandığı bildirildi. Sayıştay denetçileri, sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmeyen yüklenicilere sözleşmede öngörülen yaptırımların uygulanmadığını da saptadı.

DOĞRU YÖNETİLMELİ

2019-2023 yıllarına ilişkin 11. Kalkınma Planı Kamu Özel İşbirliği Özel İhtisas Komisyonu’nun raporunda da projelerinin başarıya ulaşması için ‘yapısal düzenlemesinin oluşturulması, sözleşmenin hazırlanması ve incelenmesi, finansal tabloların hazırlanması ve ilgili analizlerin doğru yapılması, hukuki zemininin doğru kurgulanması, önceliklerin iyi belirlenmesi ve nihayetinde sürecin doğru yönetilmesi’ gerektiği tespitine yer verildi.