THK Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yıl Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Yeni eğitim öğretim yılının başlangıcı kapsamında  Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nde 2017 – 2018 Akademik Yıl Açılış Töreni gerçekleştirildi. Türk Kuşu Kampüsünde gerçekleştirilen törende eğitmenler, akademisyenler, müsteşarlar ve öğrenciler yer aldı. Açılış konuşması kapsamında THK Genel Başkanı  Kürşat Atılgan,  Nene Hatun’un süt verdiği bebeğini geride bırakıp savaşmaya giderken yavrusunu gösterip gitme diyenlere, “Bebeğim annesiz yaşar ama vatansız yaşayamaz” sözünü hatırlatarak, bilinçle ve umutla 2017-2018 eğitim öğretim yılının muasır medeniyetler seviyesine çıkmasını temenni etti.

Açılış konuşması kapsamında yine kürsüye çıkan Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Cihan Kanlıgöz de kendisinin mezun olduğu  Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin girişinde yer alan  Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyetin müeyyidesi olacak bu müessesenin açılışında duyduğum hazzı, hiçbir müessesede duymadım” sözünü tekrarlayarak, “Türkiye’nin istikbalinin ve istiklalinin güvencesi olacak Havacılık ve Uzay Teknolojileri alanında hizmet edecek bu üniversitemizin açılışında duyduğum hazzı hiçbir müessesede duymadım” dedi.

Havacılık ve Uzay Teknolojilerinin bilgi ve teknoloji çağının lokomotif sektörü olarak baş döndürücü bir hızla geliştiğini ve ülkelerin refah ve kalkınmasına öncülük ettiğini ifade eden Kanlıgöz, “Ülkelerin bu sektörlerdeki yetenekleri gelişmişlik ve liderlik seviyelerinin göstergesi haline gelmiştir. Uzaydan verimli bir şekilde faydalanan ülkeler refah ve güvenliklerini arttırmakta ve diğer ülkelere göre avantaj kazanmaktadır. Günümüzde havacılık ve uzay teknolojileri ulaşımdan, güvenlik ve savunma sistemlerine ve haberleşmeye kadar birçok alanda etkin bir şekilde kullanılmaktadır” şeklinde konuştu.

“Aklınızı ve vicdanınızı kimseye teslim etmeyin”

Gümrük ve  Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı ise öğrencilere ilk ders kapsamında bakanlık hakkında bilgilendirme yapmak istediğini ifade etti. Bakanlığın çalışma  alanlarını sıralayan Aşçı, “Ülkemizdeki bütün ihracat ithalat işlemleri, ülkemize giren çıkan bütün araçlar, eşyalar bakanlığımızın kontrolünde, nasıl vergilendirileceğine kadar bir görev alanımız var. Yasadışı ticarette etkin mücadele anlamında ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun verdiği yetkiye istinaden el koyma ve mahkemeye sevk etmeye kadar geniş bir yetki de bakanlığımızın görevleri arasında” diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişimine de değinen Aşçı, gittiği bütün ülkelerdeki meslektaşlarına bu örgütün dünya için çok tehlikeli olduğunu söylediğini dile getirdi ve şu şekilde devam etti:

“Ben burada ilk ders olarak şunu belirtmek istiyorum, aklınızı ve vicdanınızı kimseye teslim etmeyin. Kendi aklınızı ve vicdanınızı kimseye teslim etmezseniz ve ülkenizi severseniz bu ülkenin önünüzde kimse duramaz, dolayısıyla FETÖ veya başka birileri bizi asla teslim alamaz. Darbe olana kadar biz 28 çeyrektir kesintisiz büyüyen bir ülkeydik. Maalesef geçen yıl Temmuz ayından sonra ekonomimiz küçüldü ama bütün bunlara rağmen biz yıl sonu itibariyle yüzde 3.2 büyümeyi başaran bir ülkeyiz. Ülkemizin üçünücü çeyrek büyüme beklentileri yüzde 7’dir. Büyüme rakamları önemli, biz her yıl 1 milyon gencimize iş bulmak durumundayız.  Ekonomi büyümezse yeni iş imkanı da olmayacaktır” ifadelerinde bulundu.

Lojistik denilince akla sadece taşıma gelmemesi gerektiğine değinen Aşçı, aslında lojistiğin arz zinciri, tedarik zinciri olduğunu dile getirdi. Aşçı, “Ülkemizin bulunduğu konumun avantajını sağlamak için lojistiğe önem vermek zorundayız. Bizim bu yüzyılda yaptığımız en önemli atılımlardan birisi 3 Havalimanı’dır.  Türkiye şuanda bulunduğu konum itibariyle sadece 4 saatlik uçuş mesafesiyle, toplam 1.6 milyar nüfusa ve gayrisafi yurt dışı hasılası 27 trilyon dolara ulaşan ve dünya ticaretindeki 8 trilyon doları sağlayan ülkelere uçabilecek mesafedeyiz. Bizim bu avantajı çok iyi kullanmamız lazım”  dedi.

2023 hedeflerine değinen Aşçı 500 milyar dolar ihracat ve 500 milyar dolar ithalat yapmayı, dış ticaret hacmi arttırmayı hedeflediklerini belirtti. Aşçı, “Limanlarımızdan gelen gemilerin sayısı 2 buçuk kat artacak, kapılarımızdan giren çıkan tırların sayısı bu kadar artacak. Şuanda Kuzey  Irak’ta bir kriz yaşanmasına rağmen Habur Kapısı’nda ticaretin olağan seyrettiği günlerde 3 bin TIR gider 3 bin TIR gelirdi. Şimdi bugünlerde 2 bine yakın TIR gidip gelmektedir. 4 bin tane TIR’ın işlem yapıldığı kapıdan bahsediyoruz. Biz lojistik performans endeksinde 2016 yılında dünyada 34 sıradayız. 2023’te biz ilk 15’e çıkmayı hedefliyoruz.  İngiltere’nin bize karşı kimyasal silah kullandı. Dinler savaşı hala devam ediyor, ne kadar dost olsalar da.  Avrupa Birliğine müracaatımız 60 yıla yaklaştı. Bir nişanlık bu kadar sürer mi? Habire nazlanıyor kız tarafı. Oyunu bozan taraf biz olmayacağız, oyunu kurallarına göre oynamak için de güçlü olmamız lazım” şeklinde konuştu.

“Havacılık alanında onlarca projenin olduğu bir dönemde önümüz açıktır”

Savunma Sanayi Müsteşarı  İsmail Demir de şuanda havacılık alanında şanslı bir dönemde olduğumuzu, havacılık alanda art arda yeni projeler geldiğini dile getirdi. Savunma sanayinde bağımsızlaştığımız ve güçlü olduğumuz zaman istiklal ve istikbalimizi alacağımızı dile getirdi. Şuanda bakanlıkta 550’ye yakın proje yürütüldüğü bilgisini verdi. Bu kapsamda uzaya gönderilmek üzere roketler olduğunu ifade ederek bu anlamda öğrencilere “sizlerin iyi yetişmesi gerek” dedi.  Türkiye’nin petrolü ve doğal kaynağının çok fazla olmadığını dile getiren Demir, “En önemli kaynağımız insan kaynağıdır. Havacılık alanında onlarca projenin olduğu bir dönemde önümüz açıktır. Bu açıdan sizlerin yetişmesi çok önemli, üniversitenin endüstri ile entegre olması ve insan kaynağının da kaliteli yetişmesi de çok önemli. Nerede öğrencilerimizi hayatla buluşturabilirsek biz oradan hazırız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından plaket takdimi gerçekleştirildi. Düzenlenen törene THK Genel Başkanı ve THK Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı  Kürşat Atılgan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Cihan Kanlıgöz, Gümrük ve  Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı ve Savunma Sanayi Müsteşarı ve THK Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi  İsmail Demir katıldı.