Tüm Türkiye'nin başı sağ olsun...
Son zamanda yaşadığımız ölümler tüm Türkiye'yi yasa boğdu...
Ölenlere Allah'tan rahmet yakınlarına da başsağlığı ve büyük sabır diliyorum.
Yaşanan bu üzücü olaylardan biri 34 eve ateş düşürdü.
Irak'ın başkenti Bağdat yakınlarındaki Belet Havaalanı'na yoğun sise rağmen inmek isterken ikinci denemesinde yere çakılan Moldavya'dan kiralanan Antonov-26 tipi uçakta bulunan 29'u Türk 34 kişinin ölümü, 1 kişinin yaralanması en çok kaybı veren Adana'yı yasa boğdu. Yere çarptığında uçaktan yükselen alev, yakınlarını Irak'a gönderen ailelerin yüreklerini yaktı.
Yaşanan kazadan sonra ortaya birçok teori atıldı. Suçlular arandı ancak bulunamadı. Uçağın uçtuğu bölgenin savaş bölgesi olması uçağın düşmesinin normal bir şey olduğu havasını yarattı. Eski uçağın uçması bile gayet doğal karşılandı. Sigorta bile savaş bölgesine uçan uçağın sigortasını yapmamıştı. Doğal olarak da aile yakınlarına hiçbir ödeme yapmayı düşünmedi bile. Devlet yardım yapıcağız, öksüz kalan çocukları okutacağız dedi.
Babasız, oğulsuz, kocasız kalmanın bu kadar ucuz bedeli olmamalı bence.
Hatta son çıkan haberlere göre aile yakınlarına 1000 dolar sigorta bedeli ödeneceği söyleniyor şaka gibi... Bu miktar bagajlar için ödenen bedel, işçilerin gerçek sigorta bedeli 375 bin dolar olmalıydı. Yani ölen kişilere bagaj muamelesi yapılıyor. Prosedürü bilmeyen aileler de kandırılıyor. İddiaya göre uçağın sahibi Moldova şirketi işçileri bagaj olarak sigortaladı ve bilet vermedi. Sivil havacılık kuralları gereği, tüm uçuşlarda hem uçağın hem de yolcuların eşyalarıyla birlikte sigortalanması gerekiyordu. Aksi halde uçuşa izin verilmiyor. . İhmal üstüne ihmal yani...
SHGM yetkilileri sorumluluğun Moldova'ya ait olduğunu söyleyip geri çekiliyor. Konu işçi yakınları ve Moldova arasında yaşanan ve Türkiye'yi ilgilendirmeyen bir olay gibi yansıtılıyor ve hedef şaşırtılıyor. SHGM nasıl olurda bu olaya müdahale etmez ve geri planda kalabilir olay bizim değil Moldova ve işçi yakınlarının arasındadır der.
Yakınları ölen ailelerin haklarını savunmalarını istiyorum. Sessiz kalmasınlar ve bu olayı yaşatanları cezalandırsınlar. Eminim en iyi avukatlar bu konuda kendilerine ücret almadan yardımcı olacaktır. Onlara başvursunlar ve haklarını sonuna kadar savunsunlar. Davayı sonunda kazanacakları çok açık. Çünkü, ihmal üzerine ihmal var ve her türlü haklılar.
Olay maddiyat değil sorumsuz kişilerin görev başında olması görevini layığıyla yapamaması ve ileride bu tür ölümlere yine sebebiyet verebilecek durumda olmasıdır.
Bu yaşanan olayın böylesine çabuk kapatılması ve unutturulması ise şaşılacak şey.
****
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), havayolu şirketleri ile uçuş okullarının tepkisine neden olan 2007'deki hizmet tarifesi nedeniyle mahkemelik oldu.
Sektör temsilcileri düzenlediği toplantılarla strateji belirlemeye çalışırken, ilk ciddi adım uçuş okulları ve pilotlardan geldi.
Yeni tarife belirlemek üzere rapor hazırlayan sektör temsilcileri, 'geçen yılki tarifelere sadece yüzde 10'luk artış yapılmasını' istemişti. Ancak, bu talep SHGM tarafından kabul görmedi.
Tarifede geçen yıl 150 bin YTL olan havayolu işletme ruhsatı tarifeli uçuş için 2 milyon YTL'ye, tarifesiz uçuş için 1 milyon YTL'ye çıkartıldı. Tescil sertifikası havayolu uçağı 250 YTL'den 5 bin YTL'ye, genel havacılık uçakları için 10 YTL'den 500 YTL'ye yükseldi. 10 YTL olan Öğrenci Pilot Lisansı bedeli ise ilk verilişte 50 YTL'de çıkartıldı. Yeni ücret tarifesi, küçük uçaklarla yapılan sportif ve genel havacılığa da büyük darbe vuruyor. Bu yıl başlayan uygulama ile her paraşüt atlayışından 75 YTL, denize inişlerden de 100 YTL alınıyor. Normalde SHGM'nin görevi olan gerekli izinlerin verilmesi, lisans yenileme gibi işlemlerden ücret alımı döner sermaye üzerinden gerçekleştiriliyor. Elde edilen gelir SHGM'ye ve Maliye'ye aktarılıyor.
Gelişmelerden sonuç çıkmayacağını düşünen bazı şirketler, Ankara'da dava açarak tarifenin kaldırılması için harekete geçti. Şirketler, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne 'yürütmeyi durdurma kararı' için dava açtı. Yeni tarifenin, 5 uçaklı bir havayolu şirketine yaklaşık 500 bin dolarlık maliyet getireceği belirtiliyor.