İGA 100. Yıl
Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Yakıt 100 dolar, biletler kaç para?

 


Yakıt fiyatları 100 doları geçti. Özel havayolu şirketleri 2004 yılında iç hatlara girdiğinde yakıt 30 dolar civarındaydı. O tarihte iç hat biletleri de 70 liraydı. Şimdi aradan geçen süreye bakıldığında bilet fiyatlarının özellikle kış aylarında 100 lirayı geçmediğini ve hatta promosyonlar takip edildiğinde 70 liralara da bilet bulunabildiğini görüyoruz.


Havayolu şirketleri ya o tarihlerde çok kar etti ya da şimdi oldukça zarar ediyor.


Bu sorunun cevabını bilmek çok mümkün olmamasına rağmen Pegasus'un Türkiye'nin en büyük özel havayolu olan Onur Air'i satın almaya çalışması bugünlerde çok da zarar edildiği mantıksal sonucunu doğurmuyor.


Peki, yakın gelecekte bilet fiyatları ne olacak?


Şu anda Onur Air, AtlasJet ve Pegasus olmak üzere özel sektörde üç büyük iç hat taşıyıcısı var. İzAir, Sunexpress ve Inter'i bunların dışında tutuyorum. Çünkü hem taşıma yaptıkları hatlar bakımından hem de taşıdıkları yolcu sayısı açısından bu üç şirketle boy ölçüşecek yapıda değiller.


AtlasJet'in iç hatta ayırdığı koltuk kapasitesi ve uçtuğu noktalar dikkate alındığında da diğer iki şirketle boy ölçüşecek durumda olmadığı gözüküyor. AtlasJet'in asıl başarısı ve taşıdığı iç hat yolcusu görünen o ki ağırlıklı olarak tur paketlerindeki satışlardan geliyor. Durum böyleyken asıl sorunlardan birisi doların 100 doları aşması olarak gözükse de iç hatlarda bir tekelciliğe kayış tehdidi bulunduğunu da yok sayamayız. Pegasus'un Onur Air'i satın alması durumunda neredeyse THY'ye yakın bir iç hat filosuna sahip olacağı bir gerçek. Şu andaki fiyatlar bakımından THY ile özel sektör arasındaki aralık tüketici lehine oldukça makul gözüküyor. Ancak özel şirketlerde böyle bir kısıtlı da olsa monopolün var olması bu aralığı tüketici aleyhine daraltacaktır şüphesiz.


Bugünden bu yönde bir ahkam kesmek her ne kadar biraz hayalcilik olsa da ticari gerçekler tüm dünyada ve geçmiş tüm zamanlarda aynısını söylüyor.


Birer tüketici olarak gelecekte bilet fiyatlarına biraz daha fazla bedel ödeyeceğimiz kesin gibi gözüküyor.


Her ne kadar varsayılan ortaklık iç hat taşımacılığına bir tekdüzen getirecek olsa da bir miktar kozmetik gelişmelerin yanında fiyat hareket serbestliğinin de artmayacağını tahmin edebiliriz.


Neticede iç hat taşımacılığında gelecekte bizi artık minimum üç haneli bilet fiyat rakamları bekliyor. Haberiniz olsun.


 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gökyüzü Haberci Android Market'te.

GÖKYÜZÜ HABERCİ E-DERGİ

  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 292
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 291
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 290
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 289
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 288
Gökyüzü Haberci'yi Facebook'ta takip edin
gökyüzü haberci twitter