İstanbul Airport 1
Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Bayram ve yılbaşı dolulukları

İnsanın tuhafına gidiyor tabi. Bayramdan bir hafta önce 60 liraya uçtuğunuz bir iç hat noktasına 250 lira ödemek. Ancak ne var ki işin doğası böyle. Havayoluyla seyahat rakamlarda hiçbirimizin tahmin edemeyeceği değişiklikleri de beraberinde getiriyor.


Havayolu karlılığı yıl bittiğinde eşittirden sonra çıkan artı ya da eksiye endeksli bir işletmecilik modeli. Dolayısıyla havayolları da yolcunun az olduğu gün ve hatlarda ve hatta saatlerde bilet fiyatını düşük tutarken bayram ve yılbaşı gibi arz talep dengesinin talep patlaması yaşadığı dönemlerde ise yükseltiyor.


Bizim gibi seyahatlerini tüm toplumun aynı anda hareket ettiği gün ve haftalara denk getirdiğimizde ise yüksek rakamlı bilet almak kaçınılmaz oluyor.


İçinizden "Temmuz ayında Erzurum'da, Şubat ayında ise Antalya'da ne yapayım?" dediğini duyuyorum ama havayolları mevsim ayırt etmeksizin bu bölgelere olan uçuşlarını devam ettiriyor. Elbette uçuş sayısını azaltarak. Ama neticede sadece dönemsel olarak uçulan hatlar çok az.


Havayolu şirketleri uçakları yıllık kiraladığından veya temel giderleri oldukça yüksek olduğundan uçmalarıyla uçmamaları arasında zarar bakımından çok fazla fark bulunmuyor. Uçmayarak daha çok zarar etmek yerine ise uçarak daha az zarar etmek kış aylarının en büyük handikaplarından birisi.


Ucuz fiyatlı biletle seyahat etmek için talebin yüksek olmadığı sezon, gün ve hatları elbette olabildiğince önceden kararlaştırıp bilet almak gerekiyor. Makul rakamlı, bütçeye göre bilete ancak bu durumda ulaşılabiliyor.


Aslına bakarsanız büyük şehirlerin en güzel zamanları da böyle blok tatiller olduğunda yaşanıyor. Herkesin İstanbul'u bırakıp Antalya'ya gittiği bir yaz tatil aralığında trafik keşmekeşi olmadan şehri gezmek en güzeli. Ya da nispeten sezon sona erdiğinde Antalya'nın tadını çıkartmak ise cabası. Ama normal mesaide çalışan birçok kişi için durum elbette böyle gelişmiyor. İşte o zaman da havayolları için 60 liralık yere 250 liralık bilet uygulaması gerçekleşiyor. Buna rağmen de talep gören uçaklar tam dolulukla uçuyor.


Bu arada şunu da unutmamak gerek. Yaz aylarında Cuma akşamı İstanbul Bodrum uçuşu tam dolu olsa da o uçağın aynı akşam geri döndüğü sefer neredeyse boş olarak yapılıyor. Yani o uçuş aslında şirket için yüzde 50-60 doluluk ortalamasıyla yapılıyor.


Kısacası havacılık karışık ve son derece de riskli bir sektör.


Bu kadar karmaşa arasında ucuz bilet bulmak ise bahsettiğim kriterlere bakarak başka beceriler geliştirmeyi gerektiriyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gökyüzü Haberci Android Market'te.

GÖKYÜZÜ HABERCİ E-DERGİ

  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 290
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 289
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 288
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 287
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 286
Gökyüzü Haberci'yi Facebook'ta takip edin
gökyüzü haberci twitter
GH bayram banner