Gereksiz tasarruf
Geçtiğimiz günlerde bir açılış için Antalya'ya gittik. İstanbul ve Antalya havalimanlarında şöyle bir çevreme batkımda insanlar ne huzursuz...
İstanbul'dan giderken bir bayan yolcu hastasının olduğunu ve sedyede uçması gerektiğini bağıra bağıra yer hizmetleri personeline anlatıyordu. Sakin bir şekilde dinleyen personel ise 1 gün önceden sedye talebini bildirmesi gerektiğini ve 160 YTL ücret karşılığında uçuşun gerçekleşeceğini söylüyor. Ancak bayanın uçuşu 1,5 saat sonra. Eee peki çözüm nerde. N'apsın şimdi bu kadın. Biletini yakıp, zaten sedyelik olan hastasıyla evine gidip yarın yine mi bu eziyeti çeksin.
Başka biri Antalya Havalimanında bağrınıyordu. Ben Atatürk Havalimanına inmek istiyorum Sabiha Gökçen'e iniyor bu uçak. Neden bizim ülkemizde çözüm bulan bir kişi asla olmaz. Sadece prosedür böyle efendim diyen tiplerle karşı karşıya kalırız.
Neden her şey para olmuş bizim memleketimizde. Onur Air yeni uygulamalara başlamış ön koltuk, acil çıkışlar kişi başı 10 YTL. Diğer koltuk araları fazlasıyla dar olduğu ve sığamadığımız için kıydık paraya oturduk ön koltukta.
En önde oturuyoruz, uçakta hostesler servise başladı. Ama bizi geçti gitti hanım. Bakar mısınız dedim bir su lütfen. Hanım öyle dalmış ki 5 milyona kola satıp parasını almaya bizi duyan yok. Karşısındaki beye dedik bu kez su alabilir miyiz. Döndü arkasını verecek suyumuzu oh dedik. Yoo nerde o da para alıp verme işiyle meşgul. Bu ne dedik böyle neyse parası veririz kardeşim verin suyumuzu. Pegasus'un uçuşlarındaki uygulama meğer Onur Air'e de gelmiş. Hem de yolcuların talebi üzerine. Anonsta öyle dedi hostes hanım. Evet, ben çok hevesliyim 5 milyona cola içmeye. Bedava verirlerken huzursuz oluyordum. İlla dedim paralı olsun bu yiyecek içecekler.
Velhasıl şok içinde kaldık. Ayakta zor duran, sallana sallana para ver al işleriyle marketçi gibi uğraşan bir avuç hostes hiç de hoş gözükmüyordu uçakta.
Tasarruf yapmak amaçlı yapılan bu uygulama bence gereksiz olmuş. İkramlar için havayolu seçmeyen millet olduğumuzu bilen havayolu şirketleri bunu kullanıp ne kadar daha kar ederiz nerden kıssak ne yapsak düşüncesiyle artık buralara geldi. Zaten yaz aylarında 200-250 YTL leri bulan uçak bilet fiyatlarıyla bence yeterince kazıklanan millet bari uçak içinde rahat etsin.
Bir bardak suyu, colayı, ya da çayı, dandik iki bisküviyi çok mu gördünüz bize. Biz sizin her yeri sallanan, takır takır ses gelen, daracık koltukları olan uçaklarınıza biniyoruz ama.
İstanbul Atatürk Havalimanı, Haziran ayında bölgenin en büyük uluslararası sivil havacılık fuarına ev sahipliği yaptı.
Ulaştırma Bakanlığı'nın ev sahipliğinde, Türk Hava Yolları, TAV ve THY Teknik ana sponsorluğunda düzenlenen Airex Uluslararası Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarına, 35 ülkeden 140 havacılık şirketi ve 40'ın üzerinde uçak katıldı. 1996'dan bu yana, iki yılda bir düzenlenen Airex, Uluslararası Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı'na bu yıl da yurtiçi ve yurtdışından şirketler katıldı. Dört gün açık kalan fuarın en önemli özelliği, Doğu Avrupa'dan Çin'e kadar uzanan coğrafyada düzenlenen ilk ve tek 'sivil' nitelikli uluslararası havacılık organizasyonu olması. Açılışı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından gerçekleştirilen fuarda Red Bull Air Race pilotları da akrobasi uçuşları ile renk kattı.
Fuara katılan yolcu uçağı imalatçıları Boeing ve Airbus'ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'nin yıllık yüzde 4-4,5 oranındaki bir ekonomik büyümesini sürdürmesi durumunda önümüzdeki 10 yılda Türkiye'deki havayollarının toplam değeri 12-16 milyar dolar seviyelerinde en az 150-180 uçak alması bekleniyor. Airex'e katılan havayolları, hava taksi şirketleri, uçuş eğitim okulları gibi kuruluşların sayısındaki artış da bu hareketliliğin gelişime dönüştüğünü gösteriyor. Geçmişte olduğu gibi Airex katılımcı profili, tüm 'sivil havacılık ve havalimanları' endüstrisini kapsıyor. Fuarda, yolcu uçağı, iş jeti, helikopter, ambulans aracı ve sportif uçaklara kadar tüm hava araçları, uçak motorları, seyrüsefer ve uçuş kontrol sistemleri ile simülatörler yer aldı. Yer, kargo, yolcu ve bagaj sistem ve ekipmanları, apron ve terminal sistemleri, havalimanı güvenlik ve entegrasyon sistemleri, havalimanı tasarım ve inşaatı, havalimanı ve terminal işletmecilerinin katılacağı organizasyonda, havayolları, charter ve hava taksi işletmeleri, havacılık kulüp ve meslek kuruluşları de stant açarak tanıtım yaptı.
Fuarda sergilenen iş jetleri, yine en ilgi çeken gruplar arasında yer aldı.
Dünya havacılık fuarları arasında sivil pazarda önemi her geçen yıl artan Airex'e bu yıl yeni nesil iş jetleri damgasını vurdu. Uzun menzilde Global XRS, Gulfstream 550, Falcon 7X, orta büyük sınıfta Legacy 600, Falcon 2000EX, Challenger 605, Hawker 4000 rekabet edecek. Cessna Citation XLS, Challenger 300, Hawker 900XP, Gulfstream G200 gibi uçaklar yeni siparişler için kıyasıya çarpıştı.
En hareketli pazarlardan biri de yeni nesil küçük jetlerde yaşandı. Eclipse 500'e verdiği 120 adetlik siparişle dikkat çeken Atasay Grubu, kurduğu hava taksi şirketi Myjet'in lansmanını fuarda yaptı. Cessna Mustang modeliyle küçük sınıfta biraz daha büyük uçak isteyen müşterilerinin beğenisine sunuldu. Pervaneli küçük uçaklarda ise Cessna'nın Turbo Stationair, Skyhawk 182 ve 172 modelleri ile Cirrus SR20 ve G3 amatör havacıların ilgisini çekti.
Boeing ise en son model uçaklarının ne kadar çevreci olduğunu fuarda önemle vurguladı.
Helikopterler ise iş dünyasında talep gören ulaşım araçları arasında hızla yerini alıyor.