Pegasus
İGA Ramazan
Derya Zengin Ergün
Derya Zengin Ergün

Hayatımıza hoş geldin meleğim

Bugün günlerden ne, ayın kaçı, saat kaç... 20 gündür bunlardan haberim yok. Hayat durdu bizim için... Meleğimiz, minik Ezgimiz hayata ve bizlere 3 Ocak 2009'da merhaba dedi. Meğer ne  anlatılmaz, kaleme dökülmez  muhteşem bir duyguymuş bebek sahibi olmak.

İş kolik, doğuma bile iş yerinden giden beni bile baştan çıkardı bebeğimiz iş, güç her şeyi unutturdu bize...

Uzun zaman sonra köşe yazımı yazmak için geçtim bilgisayar başına.

Şöyle bir göz attım havacılıkta neler olmuş nerelere varmış.

En gözde konu belli ki kaptan pilot ihtiyacını daha önce yurtiçinden karşılayan THY Yönetiminin, küresel krize direnen özel havayollarını dikkate alarak yabancı pilot alımına karar vermesi. THY, web sitesinde yayınladığı duyuru ile 'en az 8 bin saat uçuş süresi, Boeing 737 NG veya Airbus 319/320/321 tipi uçaklarda en az 3 bin saat uçuş süresi, Level 5 seviye (belki Level 4) İngilizce, 40-50 yaş' şartlarına uygun yabancı pilot alımı yapacağını açıkladı.  

Özel havayollarından THY'ye destek gelmiş. THY'nin aldığı bu karara çok sevinmişler.

Pilotlarını THY'ye kaptırma korkusunu üzerlerinden atmış oldular böylelikle...

Ben bu tarz kararlara maalesef karşıyım, her zaman kendi vatanımızda kendi personelimizi yetiştirip onlara ekmek vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu nedense bir türlü mümkün olmuyor havacılık sektöründe. Türk pilotların özel sektör yerine  THY'de çalışmayı tercih etmesi sebebiyle özel havayolu şirketleri de yabancı pilot çalıştırdıklarını ifade eder her zaman.

THY'nin de yabancı pilot çalıştırma kararı alması ile 'pilot transferlerinin' askıya alınacağına dikkat çeken özel havayolu yöneticileri, pilot transferlerinin durmasının, THY ile özel havayolları arasında barış sağlayacağını bildirdi.

Havacılık sektöründen bazı üst düzey yöneticilerin THY'nin aldığı karara verdiği cevaplar şöyle;

Atlasjet CEO'su Orhan Coşkun, THY'nin özel havayollarının sıkıntıya düşmemesi için yabancı kaptan pilot alma kararını 'ayakta alkışladıklarını' söyledi. THY'nin, pilot ihtiyacını iç piyasadan karşılamaya çalışmasının kendilerine ciddi zarar vereceğine dikkat çeken Coşkun, "Yaklaşık 40 bin dolara yetiştirilen pilot, devlet garantisi nedeniyle sonradan THY'ye geçebiliyor. Ancak alınan karar nedeniyle bundan sonra kaygı taşınmayacak. THY'ye şükran borçluyuz." dedi.

Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, özel teşebbüsün yok edilmemesi adına yabancı pilot alımı yapılmasının son derece doğru bir karar olduğunu söyledi. Filosundaki uçak sayısını 65'ten 127'ye çıkaran THY'nin, tecrübeli pilotlara ihtiyaç duyduğunu ifade eden Bolukçu, özel havayolu şirketleri gibi THY'nin de yabancı pilot alımı yapmasının kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Ali Ziya Yılmaz, Türkiye'de, tecrübe ve uçuş saatleri kriterleri açısından kaptan pilot sıkıntısı bulunduğunu ifade ederek, özel havayolları düşünülerek alınmış yabancı kaptan pilot çalıştırma kararını desteklediklerini bildirdi. THY'nin, kaptan pilotluğa terfi şartlarını yeniden gözden geçirerek sıkıntıları bir nebze aşabileceğini belirten Yılmaz, "THY, yabancı pilot çalıştırma düşüncesini geçici olarak ele almışsa kimse buna itiraz etmez. Türkiye'de yeteri kadar ikinci kaptan pilot bulunduğu unutulmamalı." diye konuştu.

Sevgili Musa Alioğlu'nun sektörü ilgilendiren önemli açıklamalarından birini de paylaşmadan geçemiyeceğim. Tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin Türkiye'deki havayolu şirketlerini çok  az etkilediğini açıklayarak, personel çıkarmanın yanlış olduğunu söyledi.

 'Kriz bizi teğet geçti." diyen Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, 2008'de eleman çıkarmadıklarını, aksine alım yaptıklarını söyledi. Alioğlu, kurulan ve faaliyetteki şirketlerin uçak kiralaması veya satın almasıyla sektörün 2009'da en az yüzde 10-15 büyümesini hedeflediklerini bildirdi.

Bir yandan tasarruf yaparken, diğer yandan yatırımlara devam eden havayolu şirketleri, personel alımları ile adeta küresel krize meydan okuyor. TÖSHİD Genel Sekreteri ve Saga Havayolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Musa Alioğlu, Amerika'dan başlayıp Avrupa'ya kadar ulaşan kriz fırtınasının Türkiye'yi aynı oranda etkilediğini söylemenin haksızlık olacağını söyledi. Avrupa ve ABD'de 50'ye yakın havayolu şirketinin krizden etkilenerek battığını anlatan Alioğlu, Türkiye'de kriz nedeniyle batan şirket bulunmadığını bildirdi. Alioğlu, 2008'in ilk çeyreğinde Tarhan&Towers, Golden Airlines ve Fly Air'in operasyonlarını yönetsel sıkıntılar nedeniyle durdurduğuna dikkat çekerek, "O tarihte ne dünyada, ne de ülkemizde bir kriz söz konusu değildi. Son aylarda ise World Focus ve İnter Airlines şirketleri operasyonlarını durdurmuştur. Yaşadığı kaza sonrası sıkıntıya giren World Focus ile İnter'in de krizden dolayı kapandığını söyleyemeyiz." dedi.

Alioğlu, kapanan şirketlerde çalışan kaptan pilot ve yardımcı pilotların kısa sürede diğer havayollarında iş bulduğunu ifade ederek, söz konusu şirketlerdeki kabin ekibi ve teknik elemanların büyük bölümünün faaliyetini sürdüren havayolu ve teknik bakım şirketlerinde iş bulduğunu bildirdi. Yeni kurulan Turkuaz Airlines'ın ciddi sayıda istihdam sağladığını ve bir süre sonra faaliyete geçecek Tailwind Airlines'ın da ciddi sayıda işgücü istihdamı sağlayacağını vurgulayan Alioğlu, "Bana göre yarısı psikolojik olan bu krizde, havayolu sektöründe eleman çıkarılması söz konusu olmamıştır. Aksine bazı şirketlerimiz az veya çok eleman alımı yapmıştır." şeklinde konuştu.

Musa Alioğlu, petrolün 150 dolara çıkması ile Dolar ve Euro'nun TL karşısında değer kazanmasının havayolu şirketlerini zor duruma düşürdüğünü söyledi. TL ile bilet satan havayollarının petrolden gelecek kazancının da bu yüzden kaybettiğine işaret eden Alioğlu, "2008'ı küçülmeden, filoyu aynen muhafaza ederek hatta biraz büyüyerek kapatmanın sevinci içindeyiz. Daha önemli kayıplar da yaşayabilirdik." diye konuştu.

TÖSHİD Genel Sekreteri Alioğlu, yeni yıla umutla ve iyimser bir yaklaşımla girdiklerini belirterek, kurulan şirketler ile faaliyetteki şirketlerin uçak kiralaması veya satın almasıyla sektörün en az yüzde 10-15 büyümesini hedeflediklerini söyledi. "Petrolün indiği yerde kalmayacağını bilerek hazırlıklarımızı ona göre yapıyoruz." diyen Alioğlu, 26 milyonu aşkın turistin geldiği Türkiye'de, bu yıl bu rakamın gerilemeyeceğini ve bu yüzden kendilerine çok iş düşeceğini beklediklerini bildirdi. Alioğlu, filoyu büyütme ve yeni istihdam sağlayarak, 'ülke ekonomisinden alan değil, veren sektör olma' kararlılığı taşıdıklarına dikkat çekerek, "Turizmdeki yerimizin vazgeçilmez olduğunu devletimiz biliyor. Bu anlamda Başbakanımızın deyimi ile krizin bu yıl da bizi teğet geçmesi için devlet desteğine ihtiyacımız olacaktır. Bu konuda bazı sübvansiyonların gündeme getirilmesi kaçınılmaz olabilir." dedi.
YAZARIN DİĞER YAZILARI