İstanbul Airport 1
Yusuf Zengin
Yusuf Zengin

Geriye Doğru kayan uçak

Havacılık, tüm sektörlerin en üzerinde durur. Bir boy üzerinde hatta yanında ise uzay teknolojisi gövde gösterir. Ama onu da havacılığa dahil edebiliriz.
Tüm sektörlerdeki her icat önce uzay ve havacılıkta denenir. Elektronik, mühendislik gibi konular alakasız sektörlere bile buradan taşınır.
Her şeyi ilk kez deniyor olmanın da elbette bir riski, maliyeti vardır. Denediğiniz ürün, davranış, hizmet her ne ise ilk kez deneniyor olması nedeniyle bazı riskleri de beraberinde taşır. Bu nedenle uzay ve havacılık insanoğlunun ulaşabildiği en üst çalışma disiplini içerisinde geçer. Meydana gelen kazalardan, ihmallerden, hatalardan kitaplar dolusu öğreti çıkar. Bunlar diğer sektörlere de örnek olur. İlgili sektör kendi ihtiyacı doğrultusunda da bu öğretilerden alıntı yapar.
Ama maalesef arada bir saçma sapan kazalar da yaşanır.
Bunlardan en somut ve güncel olanı ise AtlasJet uçağının geçtiğimiz günlerde Atatürk Havalimanı'nda sefere çıkmadan önce geriye doğru itilirken kayarak bir direğe çarpması ve hasar görmesidir.
Bu kaza benim son yıllarda gördüğüm en saçma kazalardan birisi olarak kendi literatürümde tarihe geçti. Elbette eğer uçağın frenlerinde veya başka bir yerinde teknik bir arıza nedeniyle bu kaza yaşandıysa literatür kaydımı bundan vareste tutarım. Ama bu kaza insan hatası nedeniyle meydana geldiyse söyleyecek söz yok doğrusu.
Olayın soruşturması sonuçlanmadığı için hatanın kimde olduğu bilinmiyor. Esasen hatanın kimde olduğunun çok önemi de yok. Burada aslolan böyle saçma bir kazanın bir şekilde meydana gelmiş olmasıdır.
Uçağa yer hizmeti sağlayan Çelebi şirketi, sorumluluğun kendilerinde olmadığını olayın yaşanış biçimi itibariyle anlatarak açıkladı. AtlasJet'den ise benim bildiğim kadarıyla bu konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Ama Recep İvedik filminde alenen markanın gözüküyor olması nedeniyle bilinirliklerini artırırken imaj açısından dibe vuracak bariz iletişim hatasını yapan bir şirketten de bu tip hata bekleyebiliyor bazen insan.
Neticede kuralların ne kadar önemli olduğunun altını çizmek gerek. Türk sivil havacılığı elde olmayan değil ama elde olan abuk sabuk hatalardan sakınmalıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gökyüzü Haberci Android Market'te.

GÖKYÜZÜ HABERCİ E-DERGİ

  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 290
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 289
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 288
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 287
  • Gökyüzü Haberci E-dergi Sayı: 286
Gökyüzü Haberci'yi Facebook'ta takip edin
gökyüzü haberci twitter
GH bayram banner