Her geçen yıl daha da bereketlenen sektör havacılık
Yılsonu geldiğinde her yeni yıl için iyi dileklerimizi dile getirmeye başlarız. Sevdiklerimizle huzurlu mutlu bereketli yıllar geçirmeyi dileriz. Sanırım her geçen yılın üzerinden en çok bereketlenen sektör havacılık sektörü.
Geçmişteki yakın tarihimizde sadece elit kesimin uçuş yapabildiği insanların havalimanlarının kapısının önünden geçerken bile tedirgin olduğu dönemlerden bugünlere geldiğimizi anlattığımızda masal gibi dinleyen gençler var.
Gerçekten Ulaştırma Bakanlığı'nın katkılarıyla büyük adımlar atıldı, büyük yatırımlar yapıldı. Bugün Türkiye'de hemen herkes uçak yolculuğu yaptı ya da yapabilecek düzeye geldi. Otobüs biletleriyle hemen hemen aynı düzeye getirilen uçak bileti fiyatlarıyla artık insanlar 24 saatlerini rahatsız otobüs koltuklarında harcamak yerine 1 buçuk 2 saatte memleketlerine ayak basabiliyorlar.
Sektörümüzün bu kadar büyümesi beni gerçekten çok mutlu ediyor, artık Türkiye olarak dünya çapında havayolu şirketlerine sahip bir milletiz. Bu durum turizm açısından gerçekten bir cennet olmamızı da sağlıyor... Bayramlarda, yaz aylarında, tatillerde havalimanlarında iğne atsanız düşmeyecek hale gelen kalabalıklar aslında sektörümüzün bugün hangi noktalara geldiğinin en güzel kanıtıdır. Türk vatandaşı zenginleşti diyemem ama şartlar vatandaşlara göre hale getirildiği için bazı sıkıntılar ortadan kalktı diyebiliriz.
Her yeni yıl yepyeni hedefleri doğuruyor, geçtiğimiz günlerde İzmir Adnan Menderes Havalimanı ihalesini kazanan TAV Havalimanları Holding 2012 yılındaki hedefini 25 milyon yolcu olarak açıkladı. CIP Salonunun hizmete açılma töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım; "Uçağa binmek, 'Vezneciler-Beşyüzevler' minibüsüne binmekten farksız hale geldi" dedi ve Türk havacılık sektöründe özellikle 2003 yılından bu yana havaalanlarının büyümesi, ilavelerin yapılması gibi gelişimlerin söz konusu olmadığını belirtti 46 havaalanından 25'inin ancak çalışabildiğini hatırlattı.
2003 yılından itibaren havacılıkla ilgili yatırımlarda kamu özel ortaklığını ön plana aldıklarını, bütçeden yaptıkları yatırımların daha fazlasının bütçe kaynakları kullanılmadan yap işlet devret modeli ve kamu-özel sektör ortaklığıyla gerçekleştirildiğini, bu şekilde yapılan yatırım miktarının 2 milyar dolara ulaştığını ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç ve Dış Hatlar terminalleri kiralama sözleşmesinin 2,5 milyar liralık bir proje olduğunu ifade etti.
"İşletmeci buraya yaptığı yatırımın karşılığını almaya çalışacak, devlet de 2 milyar liralık kira geliri elde edecek. Güzel iş. Hem cepten para çıkmıyor hem iki misli büyük terminal yapıyorsunuz hem de iki milyar para alıyorsunuz. Acemiler için fena bir ticaret değil. Ama İzmir için çok daha güzel bir iş. İzmir, çok modern, kapasitesi çok genişlemiş İzmir'in büyüklüğüne yakışır bir havalimanına sahip olacak. Gelen misafirlerin ilk anda İzmir hakkında fikir edinecekleri, etkilenecekleri bir hava meydanı meydana gelmiş olacak. Bu inşaat tamamlandığında laf aramızda Ankara'dakinden büyük hale geliyor. Ama Ankara'nın da tabi ihtiyacı olacak, orayı da büyüteceğiz. İzmir şimdilik bu imzayla Ankara'nın kapasite olarak önüne geçmiş oluyor. Yüklenici firma '2 yılda yapacağız' dedi, ama 2 yıl biraz uzun.
İzmirliler zaten hizmet için çok bekledi. İzmir'in kayıp yılları var. İzmir'in artık kayıp yılları nedeniyle 2 yılını 1 yıl kabul ederek iş yapmamız lazım. 1 yıl kayıp yıl, 1 yıl da hizmet yılı için. 2 yılı 1 yıl sayarak İzmir ile iş yapacağız"
İşte biraz önce anlatmak istediklerimi Sayın Bakanımız tek bir cümleyle ne kadar güzel özetledi. Gerçekten artık uçağa binmek bir minibüse binmek kadar kolay. Herkese sevdikleriyle birlikte huzurlu ve bereketli bir yıl diliyorum, her şey gönlünüzce olsun...